ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Guvernul ia cu japca 250 de euro de la fiecare familie, ca sa ieftineasca intretinerea

ADEVARUL -  15.06.2004

               * Pana in 2007, toate apartamentele vor fi contorizate individual pentru consumul de caldura si apa

               * Printr-o clauza abuziva, angajatii de la "termoficare" pot intra fara mandat in locuinte

           Incapabil sa gaseasca solutii pentru pierderile din sistemul centralizat de termoficare, Executivul obliga proprietarii la cheltuieli impovaratoare. Printr-o hotarare de guvern, abonatii sistemului centralizat de termoficare vor fi obligati ca pana in 2007 sa-si monteze in casa, pe cheltuiala proprie, contoare sau repartitoare de costuri. Daca pentru contoarele de energie termica la nivel de imobil, costurile sunt suportate de toti contribuabilii prin taxe si impozite, montarea repartitoarelor de caldura si a contoarelor individuale de masurare a consumului de apa calda si rece vor fi platite de fiecare proprietar de apartament.

           Pentru un apartament de doua camere, montarea repartitoarelor de caldura si a contoarelor pentru masurarea consumului de apa calda si rece vor scoate din buzunarul proprietarului in jur de 250 de euro, adica peste zece milioane de lei. In cazul persoanelor care beneficiaza de legea venitului minim garantat, contoarele individuale de energie termica sau repartitoarele de caldura vor fi montate pe cheltuiala autoritatilor publice locale, costurile urmand a fi recuperate in cel mult trei ani de la punerea in functiune a aparatelor.

            Astfel, saracii vor fi obligati sa plateasca lunar, timp de trei ani, cate 280.000 de lei in plus la intretinere. La randul lor, in doi ani, furnizorii de energie termica trebuie sa finalizeze montarea contoarelor la nivel de imobil sau scara, pentru toti consumatorii. Ultimii contorizati vor avea insa la dispozitie mai putin de un an pentru achizitionarea repartitoarelor de caldura si a contoarelor individuale pentru masurarea consumului de apa calda si rece.

            Pana la finalizarea contorizarii individuale si la nivelul scarilor de bloc, regiile de termoficare vor fi obligate sa incheie contracte de furnizare cu anexe ce prevad conventii individuale cu detinatorii de apartamente. Astfel, cu asociatiile de proprietari (chiriasi) se vor incheia contracte de furnizare bazate pe contoare de energie pentru incalzire si pentru apa calda instalate la nivel de bransament de imobil sau scara de bloc, iar cu proprietarii se vor semna conventii individuale.

            Contractele si conventiile individuale vor prevedea, in mod obligatoriu, dreptul furnizorilor de a avea acces la instalatiile interioare de incalzire si apa calda de consum din fiecare apartament, in conditiile legii. Cu alte cuvinte, inspectorii regiilor de termoficare vor fi mai tari ca politistii sau procurorii.

            Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat, pana in 2007, mamutii nerentabili producatori si distribuitori de energie vor fi trecuti in mainile unor privati, odata cu toate privilegiile, inclusiv acela de a impune un alt tip de masurare a consumului. Din prima zi a anului viitor, plata consumului de energie termica se poate face prin credit-card, prin internet, prin casieriile furnizorului, prin posta sau unitati bancare.

Maria MANOLIU

 

 

15 June 2004