Catalogat drept ruşinos şi discriminatoriu de unii jurişti şi confruntat cu oprobriul public, proiectul privind proprietăţile naţionalizate de regimul comunist ar putea să mai aştepte ceva vreme până să devină lege.

24486-166377.jpgGuvernul discută cu CEDO o amânare cu minimum şase luni a termenului în care trebuie să modifice, care expiră în luna iulie a aces-tui an, interval în care să analizeze toate soluţiile posibile de rezolvare a problemei, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Transmiterea către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a unei astfel de solicitări de derogare de la termen a fost avansată în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, miniştrii Jus-tiţiei şi Afacerilor Externe fiind responsabili pentru analizarea acestei probleme, au arătat sursele.

Termenul impus de CEDO în care România trebuie să modifice legea proprietăţilor naţionalizate expiră la 12 iulie.

Printr-o astfel de amânare de cel puţin şase luni va fi depăşită întreaga perioadă electorală, cu alegeri locale şi parlamentare, iar decizia ar reveni viitorului Cabinet.

Guvernul a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat, într-o emisiune televizată, că plafonarea despăgubirilor este singura soluţie de a evita plata a cel puţin 70 miliarde lei pentru dosarele aflate la CEDO, care vor antrena însă, pe seama precedentului creat, 91% din 170.000 dosare pendinte de rezolvare pe aceeaşi temă.

Asociaţiile foştilor proprietari au avut trei întâlniri, săptămâna trecută, cu autorităţile, solicitând retragerea proiectului de lege.

 

Sursa

24 April 2012