Hamburg este o metropolă eclectică, plină de viaţă, dar în acelaşi timp, este şi o destinaţie turistică elegantă şi interesantă, precum şi oraş-port cu activitate intensă. Depăşit numai de Berlin ca dimensiuni şi număr al locuitorilor, Hamburg este totuşi la fel de impresionant şi nu se lasă mai prejos când vine vorba de turism sau investitori locali. În plus, în ultimii ani, oraşul a început să atragă şi din ce în ce mai mulţi investitori străini, potenţialul pieţei imobiliare fiind de necontestat.

26471-hamburg_cnt_18nov09_istock_b_1.jpgLocuinţele din Hamburg sunt mult mai accesibile din punct de vedere financiar decât proprietăţile din alte metropole europene, astfel că sunt din ce în ce mai mulţi  investitori locali şi internaţionali care achiziţionează apartamente cu scopul de a le închiria ulterior. Unii specialişti europeni afirmă cu tărie că valoarea proprietăţilor din acest oraş va urca semnificativ în următorii ani.

Cartierele multiculturale, viaţa de noapte animată şi frecvenţa evenimentelor din toate domeniile fac ca acest oraş să fie extrem de popular printre expaţi. La aceasta se adaugă un mediu de afaceri prosper şi o piaţă imobiliară stabilă, astfel că nu este greu de înţeles de ce este în continuă creştere numărul  investitorilor internaţionali care vor să achiziţioneze o proprietate imobiliară în Hamburg.

Hamburg urcă rapid în topul preferinţelor investitorilor care cumpără o proprietate în vederea închirierii

Randamentele obţinute din închirieri sunt mult mai ridicate decât în alte metropole din Europa, astfel că, în prezent, Hamburg este unul dintre cele potrivite oraşe pentru investiţii imobiliare. În plus, Germania are o piaţă imobiliară constantă, dar şi legi imobiliare solide, astfel că cetăţenii străini îşi pot plasa cu încredere fondurile aici.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 590 euro/lună; semicentral: 450 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.650 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

Perioada de boom imobiliar a Hamburgului a lăsat în urmă numeroase apartamente care se închiriază în regim hotelier, oferta fiind extrem de bogată în zona portului sau în zone rezidenţiale precum Harvestehude. Cele mai multe aparthoteluri sunt în blocuri construite recent, modern mobilate, incluzând diverse facilităţi.

Ca şi în alte oraşe germane, rata de împroprietărire este scăzută în Hamburg

Mulţi locuitori aleg să fie chiriaşi o viaţă întreaga, în loc să deţină propriul cămin, astfel că rata de împroprietărire este foarte scăzută în Hamburg, precum şi în întreaga ţară. Această situaţie este influenţată de legislaţia în vigoare, care avantajează chiriaşul, dar şi de numeroasele programe sociale susţinute de guvern sau de preţurile mari ale apartamentelor. În multe situaţii, este mult mai rentabilă închirierea unei locuinţe pe o perioadă de 30 ani, decât achiziţia acesteia.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 6.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 3.000 euro/mp

Majoritatea cumpărătorilor evita proprietăţile amplasate în centrul oraşului, în Altstadt (zona istorică) sau în cartiere exclusiviste precum Pöseldorf sau Harvestehude, deoarece acestea necesită un buget ridicat. În schimb, zona Eppendorf şi împrejurimile sale sunt printre primele recomandări pentru clienţii care caută un raport calitate/preţ foarte bun.

Despre Hamburg

După Capitală, Hamburg este al doilea mare oraş al Germaniei, unde îşi au sediul principal cele mai importante conglomerate media din ţară. Cu peste cinci milioane locuitori în zona metropolitană, Hamburg ocupă locul şase în clasamentul celor mai mari oraşe din Europa. În prezent, este principalul port german, iar de sute de ani, Hamburg joacă un important rol în activităţile comerciale din Europa.

CITEȘTE ȘI Nürnberg oferă proprietăţi imobiliare mai accesibile decât alte mari oraşe germane


22 September 2012