Şase dintre cele mai mari 12 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti intrate în insolvenţă au "clacat" în ultimul an.

23667-harta.jpgCele mai mari 12 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti intrate în insolvenţă sau faliment în ultimii ani de criză cuprind peste 4.000 de apartamente şi au implicat investiţii cumulate de peste 300 mil. euro.

Aceste proiecte reprezintă peste jumătate din numărul total de locuinţe construite în regiunea Bucureşti-Ilfov într-un an (6.700 de unităţi în 2010), iar impactul în piaţă a fost devastator şi descurajant pentru toţi actorii implicaţi, de la investitori şi bănci finanţatoare la potenţialii clienţi care se tem să mai cumpere apartamente în proiecte nefinalizate.

Cele mai mari ansambluri în această situaţie sunt Planorama din Colentina şi Asmita Gardens de pe Splaiul Unirii, dar cele mai multe proiecte în insolvenţă sunt în nordul Capitalei şi în localităţile adiacente, precum Voluntari sau Tunari.

ZF a luat în calcul proiecte pentru care dezvoltatorii începuseră construcţia şi au semnat cel puţin antecontracte pentru vânzarea apartamentelor, accesând credite de la bănci.

Proiectele de apartamente intrate în insolvenţă au fost realizate de companii din India, Australia, Israel, Spania sau Turcia, mai puţin de dezvoltatori români, care fie şi-au continuat proiectele pentru a nu-şi "strica" numele pe piaţă, fie s-au oprit înainte de a provoca pierderi băncilor şi potenţialilor clienţi.

Insolvenţa, la fel ca o boală, a afectat atât ansambluri rezidentiale cu apartamente cu preţuri mai reduse, precum Planorama, unde vânzările au fost începute la un nivel de circa 900 de euro/mp, cât şi ansambluri de lux, precum Alia Apartments (lângă Arcul de Triumf), Cortina Residence (în Băneasa, lângă Bulevardul Aerogării) sau Ibiza Sol (în Pipera, lângă Şcoala Americană).

Cel mai recent caz este cel al firmei Alia Inmobiliaria, dezvoltator spaniol care a realizat un proiect format din trei blocuri cu 124 de apartamente pe strada Mareşal Averescu, dar la doi ani de la finalizarea lucrărilor nu a reuşit să vândă decât jumătate din locuinţe. Compania solicita 240.000 de euro pentru un apartament cu două camere şi două milioane de euro pentru penthouse-urile de peste 600 mp.

"Apartamentele vor fi reevaluate şi sperăm să obţinem acordul băncii pentru a reduce valorile stabilite în contractul de creditare. Acţionarii companiei şi UniCredit sunt principalii creditori", a precizat pentru ZF Andreea Anghelof, managing partner la Casa de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al companiei Alia.

Dezvoltatorul cu cele mai multe proiecte de apartamente în insolvenţă este compania australiană South Pacific, controlată de familia oamenilor de afaceri Prelea. Pentru două dintre proiectele din Tunari ale australienilor - Melbourne şi Adelaide - la începutul acestui an a fost pronunţat falimentul, ceea ce înseamnă că mai multe zeci de locuinţe din aceste proiecte vor fi lichidate.

De altfel, până în prezent, pentru niciun proiect important de locuinţe de pe piaţa locală nu s-a reuşit reorganizarea, astfel că, mai devreme sau mai târziu, este posibil ca fiecare dintre ansamblurile analizate să ajungă în stadiul de lichidare, fie la pachet, fie bucată cu bucată. Piaţa s-ar putea regla după stabilirea unor noi repere de preţuri, în funcţie de valorile la care aceste apartamente vor fi cumpărate de către utilizatorii finali, indicator pe care cea mai mare parte a dezvoltatorilor imobiliari l-a ignorat în perioada de creştere a pieţei.

 

Sursa

29 February 2012