Hayssam vrea hotel in locul patinoarului Floreasca
Ziua - 04.04.2006
 

O firma a afaceristului arab a cerut primariei de sector acordul pentru ridicarea unui hotel de 18 etaje in parcul Floreasca

Patinoarul Floreasca din Bucuresti - amenajat special, in 1965, ca loc de agrement pe timp de iarna - risca sa fie desfiintat, detinatorul complexului, o firma a lui Omar Hayssam, solicitand primariei de sector acordul pentru a ridica in loc un hotel de 18 etaje. In Bucuresti, acesta este al doilea caz - dupa parcul Bordei, situat pe malul lacului Floreasca - in care un parc risca sa fie desfiintat pentru a face loc unui complex de cladiri.

Situatia parcului Bordei va fi luata in discutie de consilierii municipali saptamana aceasta si, daca acestia vor aproba Planului Urbanistic Zonal (PUZ), atunci decizia ar putea constitui un precedent ce ar putea fi invocat de cei care vor sa demoleze patinoarul Floreasca. Terenul din Parcul Floreasca pe care se afla patinoarul si instalatiile anexe au devenit proprietatea privata a societatii comerciale IAPIT Divertis SA (fosta Intreprindere de Agrement si Produse Industriale pentru Turism, care a construit, inainte de '89, toate echipamentele si instalatiile de agrement prezente si astazi in majoritatea parcurilor din Romania).

Proprietarul complexului a solicitat primariei Sectorului 1, la inceputul lui 2006, eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea unui hotel de 18 etaje, pe actualul amplasament al complexului de agrement. "Pentru Bucuresti, patinoarul Floreasca este un simbol, construit si amenajat pentru bucuresteni in anii 1960. Astazi, firma IAPIT Divers SA, actualul proprietar, doreste sa construiasca aici un hotel de peste 70 metri inaltime. Constructia va distruge o mare parte din parcul Floreasca ii ii va priva pe locuitorii orasului de un important loc de recreere si distractie", a afirmat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Edilul de sector sustine ca firma care a devenit proprietarul patinoarului Floreasca si al unei suprafete importante din parc, de aproape doua hectare, i-ar apartine lui Omar Hayssam. "IAPIT - chiar daca a fost creata in cadrul Ministerului Turismului, pe timpul lui Ceausescu - ii apartine acum lui Omar Hayssam.

Patinoarul a fost facut pentru bucuresteni, nu pentru IAPIT si nici pentru Hayssam. Se fac doua luni de cand am primit cererea pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea unui hotel cu 18 etaje pe acel amplasament", a mai spus primarul de sector. Chiliman a afirmat ca a solicitat municipalitatii sa exproprieze pe cauza de utilitate publica proprietarul terenului. "Am cerut exproprierea terenului unde se afla acum Patinoarul Floreasca. Inca un parc bucurestean este in pericol de a fi distrus", a spus primarul de sector. "Agresiunea impotriva spatiilor este acelasi lucru cu un atentat la adresa sanatatii bucurestenilor.

Suprafata de spatiu verde din Bucuresti s-a redus aproape cu jumatate fata de perioada 1989. S-a redus, de asemenea, si speranta de viata de a bucurestenilor, care traiesc - potrivit rezultatelor unor studii facute de specialisti - mai putin cu patru ani fata de restul populatiei din Romania, din cauza poluarii", a afirmat Chiliman. Primarul a afirmat ca, joi, in sedinta CGMB, va fi decisa soarta spatiilor verzi din Bucuresti.

M.S.
Ziua

4 April 2006