Dezvoltatorul spaniol Hercesa, care a anuntat planuri pentru dezvoltarea a 6.000 de locuinte in Bucuresti, a micsorat la cel mai recent proiect apartamentele de doua camere pana la 45 mp utili, pentru a reduce pretul de vanzare.

Apartamentele noi, renumite pana acum mai ales pentru suprafetele mari, ajung astfel sa fie aproape de dimensiunea unora dintre garsonierele construite inainte de 1989 in Bucuresti. Pretul unui apartament de doua camere se poate reduce astfel de la circa 200.000 de euro pana la 140.000 de euro, respectiv diferenta dintre un apartament cu o suprafata utila de 80 de metri patrati si unul de 45 de metri patrati.

Dezvoltatorii incearca astfel sa stimuleze vanzarile fara a face reduceri de pret, care le-ar afecta marjele de profitabilitate. Apartamentele cu doua camere din proiectul Estellas, care va fi realizat de Hercesa vizavi de hipermarketul Carrefour Orhideea, au o suprafata utila de 45 mp, o suprafata construita de 63 mp si un pret de circa 140.000 de euro, fara TVA, cu loc de parcare si boxa incluse.

Pretul pe metrul patrat vandut depaseste astfel 2.000 de euro, in timp ce costul constructiei este in prezent de circa 600-800 de euro/metrul patrat, conform datelor din piata.

"Am ajustat atent proiectul pentru a se adapta mai bine la nevoile pietei. Apartamente vor fi mai mici cu un pret mai mic per unitate. Acest fapt usureaza intr-o mica masura procesul de obtinere a unui credit", declara Alejandro Solano, directorul general al Hercesa Romania.

In cadrul primului proiect al Hercesa - Vivenda Residencias din Titan - garsonierele au o suprafata utila prevazuta de 49 de metri patrati, in timp ce apartamentele cu doua camere au o suprafata utila de 66 de metri patrati.

Sursa

28 October 2008