Hotelul Metropol din Moscova, o bijuterie a capitalei ruse, construit în stil Art Nouveau, a fost adjudecat joi pentru suma de 8,9 miliarde de ruble (219 milioane de euro) în cursul unei licitaţii, relatează AFP.

26198-metropol_facad_00936200.jpgClădirea, al cărei preţ de plecare a fost stabilit de Primăria Moscovei la 8,7 miliarde de ruble /215 milioane de euro/ şi-a găsit rapid un posesor.

După o primă propunere la acest preţ şi o singură licitaţie, hotelul situat în faţa Teatrului Balşoi şi în apropierea Pieţei Roţii a fost adjudecat unei companii ruse Okhotny Ryad Deluxe, o filială a actualului operator al hotelului.

Vânzarea a fost efectuată în cadrul unui program de privatizare a bunurilor imobiliare nerezidenţiale, iniţiată în 2004 de Primăria Moscovei.

Potrivit experţilor, suma la care a fost adjudecată această clădire de 40.000 de metri pătraţi, este adecvată preţului pieţei.

Inaugurat în 1901, Metropol a fost folosit 17 ani mai târziu de puterea bolşevică, fiind un loc în care Lenin îşi ţinea adesea discursurile. Clădirea a devenit hotel începând cu anii 30.

Renovat în 1911, anul prăbuşirii URSS, Metropol a devenit primul hotel de cinci stele din Rusia. are 362 de camere, dintre care 72 apartamente, iar aici au fost cazate nenumărate celebrităţi, printre care Marlene Dietrich, Arnold Schwarzenegger sau Michael Jackson, dar şi şefi de stat, precum fostul preşedinte francez Jacques Chirac.

La sfârşitul lui 2011, Primăria Moscovei a vândut o altă clădire celebră, Hotel National, situat în faţa Kremlinului, omului de afaceri Mihail Guţeriev pentru suma de 4, 67 miliarde de ruble.

Preţul mediu al unei camere de hotel la Moscova este unul dintre cele mai ridicate din lume.

 

Sursa

31 August 2012