Zeci de hoteluri, care au fost construite în ultimii 10-12 ani, sunt scoase acum la vânzare la preţuri foarte mari, a declarat Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere, citat de Mediafax.

21926-4.jpg"Sunt multe hoteluri de vânzare, zeci, la nivel naţional. Probabil că proprietarii, atunci când le-au construit, au fost interesaţi de investiţiile în real estate. Sunt destul de multe şi în Bucureşti, dar provincia a început să facă ravagii. În ţară şi tarifele sunt mai mici decât în Bucureşti, iar circulaţia turistică este o problemă. Şi oamenii au constatat că turismul este o investiţie aristocratică în care trebuie să vii tot timpul cu bani sau să generezi suficienţi bani ca să-ţi permită din timp în timp să faci renovări", a spus Enache.

El a afirmat că cele mai multe unităţi scoase la vânzare au fost construite în ultimii 10-12 ani, în general de oameni cu afaceri în alte domenii decât cel al turismului. Cele mai multe dintre acestea au 3, 4 şi chiar 5 stele.

"Preţurile pe care le cer sunt ireale pentru aceste vremuri. Cei care au investit în aceste hoteluri nu au habar de cum se face, cum se exploatează tehnologic o astfel de afacere. Ei cer bani pe clădirea în sine, nu pe afacere, dar clădirea abundă, de multe ori, în spaţii publice, care nu-ţi aduc niciun ban din punct de vedre hotelier sau au camere care trebuie să foloseşti intensiv cameriste. Nu mai vorbesc de ce se află în spatele cortinei, bucătării, de exemplu, care unele sunt foarte sofisticate, dar nu respectă foarte multe reguli. Altele nu sunt sofisticate, însă nu respectă legea", a adăugat Enache.

El crede că preţurile pe care le cer proprietarii respectivelor hoteluri nu îi fac pe potenţialii cumpărători să poată spera că îşi pot recupera vreodată banii investiţi în ele.

În România sunt, potrivit statisticilor MDRT, 1.535 de hoteluri, dintre care 31 de cinci stele, 236 de patru stele, 746 de trei stele, 450 de două stele şi 72 de unităţi clasificate la o stea.


Sursa

14 November 2011