În clădirile cu destinaţie de hotel, consumul de energie este de obicei foarte mare, aici funcţionând diverse echipamente electrice (inclusiv în zona de restaurant), de comunicaţie, iar iluminatul şi apa caldă de consum sunt permanente. De aceea este deosebit de important a se găsi soluţii pentru diminuarea acestui consum, confortul rămânând însă la cote ridicate.

14094-hotel-romania-libera.jpgIluminatul, echipamentele şi aparatele, aerul, răcirea, precum şi încălzirea sunt locurile unde se consumă energie în hoteluri. 42% din consumul de energie al acestor clădiri este pentru iluminat, pentru cli­ma­tizare 32,7%, iar pentru apă caldă 8,2%. Iată de ce problema acestor consumuri ridicate de energie a determinat Consiliul Ro­mân Pentru Clădiri Verzi să organizeze conferinţa „Hoteluri verzi" şi în România.

Clădiri eficiente energetic

Schneider Electric a prezentat soluţii inovatoare pentru indus­tria ospitalităţii cu referire la efi­cienţa energetică, energii rege­nerabile, precum şi soluţii punc­tuale pentru reducerea impactului asupra mediului înconjurător în faza de operare a hotelurilor. Schneider Electric este recunoscută pe plan internaţional pentru tehnologia pe care o oferă, precum şi pentru expertiza în consultanţă şi proiectare oferind o mare varietate de produse inovatoare care acoperă toate nevoile unui sistem de automatizare KNX (standard internaţional de automatizări pentru clădiri).

Compania este furnizor de soluţii complete, adaptate cerinţelor, fie că este vorba despre clădiri particulare sau de hoteluri. De altfel, Schneider Electric are o mare experienţă în acest domeniu, fiind implicată în proiecte de anvergură: hotelul Movenpick din Amsterdam al cărui design modern a fost conceput de arhitectul Claus en Kaan, un designer recunoscut la nivel mondial pentru proiectele sale, hotelul Mandarin Oriental din Praga, o clădire istorică, protejată printr-un ordin de conservare şi care încorporează toate tehnologiile pe care le poate oferi un hotel de lux, ceea ce are ca rezultat un confort sporit şi o atmos­feră plăcută pentru turişti.

Sisteme inteligente

„Deşi nu putem vorbi despre un fenomen extins în România, preocuparea pentru hotelurile verzi este în creştere. Folosirea sistemelor inteligente pentru clădiri înseamnă economisirea energiei electrice cu până la 30% şi permite controlul integrat al tuturor instalaţiilor dintr-o clădire în mod automat.", a spus David Nicholl, Country President Schneider Electric România, la conferinţa RGBC. Pentru a se asigura un consum energetic optim la Hotelul Cautiş din Azuga, s-a ales o soluţie de automatizare pe standard KNX ce permite monitorizarea consumurilor şi vizualizarea de­fecţiunilor, făcând astfel opera­rea mult mai uşoară în condiţiile utilizării unui personal res­trâns. Investiţia în procesul de automatizare va fi recuperată în aproximativ 2-3 ani, obţinând o reducere a consumului de energie cu cel puţin 30%.

Alt exemplu este cabana turistică independentă energetic de lângă Sibiel (1400 m altitudine), dotată cu o soluţie Schneider Electric de management al energiei produse de o reţea de panouri fotovoltaice. Sistemul fotovoltaic a fost instalat într-o zonă laterală a cabanei turistice, cu orientare sudică şi dispune de 160 panouri şi 48 acumulatori cu o capacitate maximă de înmagazinare de 280kW. Autonomia este de câteva zile chiar şi în condiţii de cer acoperit. Vila Dana din Suceava a fost de asemenea echipată cu sistemul de automatizare KNX, controlul funcţiilor de bază ale casei, climatizare şi iluminat (inclusiv jaluzelele) fiind realizat în mod automat pentru obţinerea unui confort maxim. De asemenea, este posibil şi controlul local, dar şi cel de la distanţă prin internet, de exemplu de la un telefon mobil. Iluminatul în hoteluri având ponderea cea mai ridicată în cadrul consumului, Philips propune soluţii de înlocuire a lămpilor incandescente (40% în hoteluri) şi halogene cu surse economice cu LED-uri, compacte fluorescente şi cu halogen.


Sursa

6 October 2010