Prețul petrolului este în continuă scădere – dar ceea ce are un impact pozitiv asupra rezervoarelor, afectează serios valoarea locuințelor, în anumite părți ale lumii. Cu toate că problemele din sectorul imobiliar au fost depășite, în mai toate țările, iar analiștii estimează creșteri serioase pentru viitorul apropiat, există locuri în care se întrezăresc căderi: statele producătoare de petrol.

Pentru segmentul rezidențial, ieftinirea petrolului este deopotrivă o veste bună, cât și una neplăcută: pe de o parte, prețul mic al combustibilului duce la economii simțitoare în buzunarele clienților finali, deci la o creștere a puterii de cumpărare, în anumite zone; pe de altă parte, pentru statele ale căror economii sunt strâns legate de sectorul energetic, scăderile de preț duc la închiderea locurilor de muncă, și deci la o micșorare a cererii de locuințe.

„Mai puține locuri de muncă se traduc printr-o cerere (reală) de locuințe mai mică, ceea ce va avea un impact destul de puternic în zonele ale căror economii depind de activitatea companiilor din sectorul energetic”, a declarat într-un interviu Lawrence Yun, economist-șef în cadrul National Association of Realtors.

ÎN SUA, analiștii estimează că prețul locuințelor se va aprecia cu 3,5% de-a lungul acestui an, la nivel național. Cu toate acestea, în state precum Dakota de Nord, Wyoming, Alaska Oklahoma sau Louisiana, valoarea locuințelor s-ar putea confrunta cu o scădere serioasă. În astfel de zone, boom-ul petrolier a atras angajați de pe tot continentul, astfel că sectorul rezidențial a explodat o dată cu numărul locurilor de muncă. În prezent, depopularea zonelor va fi puternic resimțită de sectorul rezidențial.

„Cererea mare și oferta prea mică de locuințe a dus la o creștere spectaculoasă a prețurilor și a întregului sector. Dacă cererea scade, în timp ce oferta ajunge deja să fie mai mare (după ani de zile în care sectorul construcțiilora avut o activitate intensă), totul s-ar putea bloca. Cel mai mare risc îl vedem în Dakota de Nord, dar și în Virginia de Vest, Wyoming sau Alaska – joburile dispar, oamenii pleacă și, în imposibilitatea de a-și lua cu ei locuințele, lasă în urmă orase părăsite”, punctează Ralph DeFranco, evaluator de prețuri și de analiză de risc în cadrul Arch Mortgage Insurance Company.

Deși orașele americane ale căror piețe rezidențiale s-ar putea confrunta cu cele mai mari riscuri sunt din Textas, experții spun că economia acestui stat este destul de diversificată încât să poată atenua impactul ieftinirii petrolului asupra segmentului imobiliar. Nu în ultimul rând, specialiștii subliniază că astfel de efecte nu sunt imediate – de obicei, de la intrarea în declin a sectorului energetic, durează între 15 și 24 de luni până când piața imobiliară începe să reacționeze. Totodată, în statele în care există mari angajatori din industria automobilelor, se produce o echilibrare: când prețul petrolului coboară, crește cererea de automobile și numărul de locuri de muncă din această industrie, ceea ce are un impact pozitiv asupra valorii locuințelor.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

16 February 2016