Grupul financiar austriac Immofinanz, prezent în România prin braţul său imobiliar Immoeast, a anunţat că România rămâne cea mai dificilă piaţă pe care activează, deoarece aici se confruntă cu rate mari de neocupare şi scăderi constante ale chiriilor, se arată în raportul financiar aferent primului trimestru al anului financiar 2010/2011.

13899-2-capital-29_09.jpgImmofinanz are cea mai mare expunere pe piaţa românească, respectiv 10,5%, fără a lua în considerare Austria, ţara de provenienţă a grupului.

„Principalele pieţe pe care activează Immofinanz au asistat în această perioadă la o revenire a economiei. România a fost o excepţie de la trendul general, de vreme ce ţara încă se luptă cu efectele crizei economice. Interesul investitorilor internaţionali pentru proiecte în România este încă scăzut", se precizează în raport.

Raportul evidenţiază faptul că ratele de neocupare de 17% pe zona de birouri, respectiv 28% pe zona de retail, cumulat cu o cerere în scădere, pun o presiune imensă pe nivelul chiriilor.

Proiecte de 225 mil. euro, oprite

Immofinanz are pe piaţa locală proiecte „îngheţate" a căror valoare se ridică la 224,6 mil. euro. Valoarea celor 50 de proprietăţi pe care grupul le deţine în România este de 957 mil. euro, din care valoarea proprietăţilor generatoare de venituri este de 599,6 mil. euro. Valoarea lucrărilor pe care compania le are în derulare la nivel local este de 56,6 mil. euro.

Compania a anunţat că luna aceasta va fi inaugurat centrul comercial Gold Plaza din Baia Mare, dezvoltat alături de compania maghiară Futureal, în urma unei investiţii de 70 mil. euro. Suprafaţa construită a mall-ului va fi de 31.500 mp.

„În centrele comerciale din România, Immofinanz a încheiat o nouă tranzacţie de închiriere pentru aproximativ 4.000 mp şi a extins contracte pentru încă 1.500 mp", se menţionează în raportul financiar.

Immofinanz a colectat de pe urma proprietăţilor din România 16,3 mil. euro în perioada analizată, din care 11,16 mil. euro reprezintă venituri din închirieri.


Sursa

29 September 2010