0-218-73269poza_interior.jpgCartierul in care locuieste o persoana va deveni indice al pozitiei sale sociale. Primii germeni ai stratificarii sociale dupa locuinta au aparut deja in Bucuresti, insa fenomenul se va extinde dupa 2009, cand vor fi finalizate 22 de ansambluri.

Populatia cu bani din capitala a cumparat apartamente in blocurile bune din zonele semicentrale cu potential de dezvoltare si i-a impins pe vechii locatari, cu venituri mai scazute, catre zone muncitoresti. Asa s-a intamplat in Vitan, unde aparitia primului mall i-a atras ca un magnet pe oamenii cu ceva bani, dar si in Calea Calarasi si pe Bulevardele Dacia, Calea Mosilor, Stefan cel Mare, Mantuleasa, Vatra Luminoasa sau Lacul Tei, se arata intr-un studiu elaborat de compania imobiliara Coldwell Banker Affiliates, Romania.

"Lipsa ofertelor de terenuri virane din centrul Capitalei i-a determinat pe dezvoltatori sa se reorienteze spre alte zone ale Bucurestiului. In acest context, poate cea mai dinamica directie a gentrificarii urbane se refera la ridicarea in timp a unor zone care au cunoscut un avant puternic datorita unor noi proiecte amplasate in perimetrul respectiv", spune Catalin Secareanu, manager in cadrul Coldwell Banker. Primul exemplu este zona Vitan. Aparitia mall-ului in decembrie 1999 a determinat cresteri spectaculoase ale preturilor apartamentelor din zona. "Daca la data lansarii centrului comercial puteai achizitiona un apartament cu doua camere la pretul de 5.500 de euro, in prezent, aceeasi locuinta poate fi cumparata cu 85.000 de euro. Dinamica preturilor a implicat totodata si o miscare demografica. Zona a atras o populatie cu venituri mai mari, fortandu-i pe vechii locatari sa se indrepte spre cartierele mai ieftine. In Vitan preturile au crescut din 1999 cu 15%, in timp ce in Drumul Taberei cu 10%.

 

AVALANSA

Viata sociala a Bucurestiului va fi gatuita de provincialii care vor cauta de lucru in capitala, dar si de romanii intorsi acasa din Europa, spune Artur Silvestri, presedintele Institutului de Consultanta Imobiliara, SGA Romania. El considera ca treptat, treptat ne vom confrunta in capitala cu o criza de locuinte de cateva ori mai intensa decat cea de acum. Evident, va fi cautat orice coltisor, chiar si din satele din apropiere, unde "se vor adaposti muncitorii veniti in Bucuresti la lucru". La mare pret vor fi toate blocurile, insa fiecare va locui unde-l va plasa venitul si statutul sau social.

BLOCURI NOI

 
In acest moment, se afla in constructie in capitala 22 de proiecte rezidentiale care vor aduce pe piata 11.000 de apartamente, livrate treptat pana in 2009, conform unui studiu elaborat de compania imobiliara Colliers. Dintre acestea au fost scoase la vanzare numai 5.000 de locuinte, din care s-au dat numai 3.000, deoarece marea parte a proiectelor a fost disponibila in a doua parte a anului. Cartierele sunt lansate in aproape tot Bucurestiul: Asmita Gardens (Parcul Tineretului), Central Park (Stefan cel Mare), Planorama (Doamna Ghica), Rose Garden (Colentina), My Dream Residence (Scoala Americana), New Town Residen (Baba Novac), Emerald Residences (Floreasca), Edenia (Titan), West Park (Militari) etc.

 

Sursa

28 February 2007