0-948-thumb300_malaciuca.jpgOferta de locuinţe noi a depăşit pentru prima dată cererea, deoarece preţurile mari ale noilor apartamente le fac inaccesibile pentru cumpărători. Experţii imobiliari nu exclud falimentul unora dintre dezvoltatorii imobiliari.

Pe piaţa imobiliară din Bucureşti sunt în diferite stadii de construcţie circa 25.000 de apartamente. Piaţa locuinţelor este afectată însă în prezent de numărul prea mare de oferte de locuinţe scumpe pentru cei cu venituri mari, depăşind cu mult numărul cererilor, astfel încât se aşteaptă o stagnare a preţurilor în perioada 2008-2009, o dată cu primele falimente ale dezvoltatorilor imobiliari, a declarat Gabriel Zamfir, preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). “La ora actuală, cererea este depăşită de ofertă, astfel încât este de aşteptat o stagnare a preţurilor pentru următoarea perioadă. În acelaşi timp va stagna sau chiar va scădea piaţa apartamentelor vechi, care este în strânsă legătură cu piaţa apartamentelor noi”, a spus Gabriel Zamfir. Acesta a precizat că sunt aşteptate şi falimente pe piaţa dezvoltatorilor imobiliari, din cauza numărului foarte mare de proiecte care nu-şi vor găsi cumpărători în următorii ani.

CREDITE PUŢINE. Creditul ipotecar a crescut cu peste 34% pe primele opt luni ale anului, însă majorarea a fost sub aşteptări, România rămânând o piaţă a creditului de consum, a declarat ieri Dorin Cojocaru, director executiv Retail la Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei conferinţe imobiliare cu ocazia Târgului de apartamente Condominium. “Piaţa a crescut sub aşteptările de la începutul anului. Sigur că am înregistrat o creştere importantă la creditul ipotecar, de circa 34% pe primele opt luni, dar rămânem o ţară a creditului de consum”, a spus reprezentantul BCR.

Cojocaru a spus că, în România, creditul ipotecar este undeva la nivelul de 35% din total credit, în timp ce creditul de consum deţine ponderea cea mai importantă, tendinţă inversă comparabil cu ţările din Occident. Creditul ipotecar reprezintă 19% din totalul creditelor retail pentru persoane fizice la ora actuală, comparativ cu 21% în decembrie 2006, restul de 81% reprezentând creditul de consum.

Sursa

22 October 2007