Tranzactiile imobiliare ale companiilor straine in Romania au atins 740 de milioane de euro in ultimii patru ani. Mai mult de jumatate din aceasta suma a fost investita in ultimele 12 luni. Romania este una dintre cele mai cautate piete de investitii imobiliare din Europa Centrala si de Est atat pentru companii si fonduri de investitii, cat si pentru persoane private. "Increderea tot mai mare in piata locala si perspectivele economice optimiste in urma aderarii la Uniunea Europeana au determinat cresterea fara precedent a investitiilor in ultimul an", considera reprezentantii companiei imobiliare CB Richard Ellis.

RECORD

Au aparut si primele doua tranzactii de peste 100 de milioane de euro, care au reprezentat 35% din valoarea totala anuala a investitiilor, estimata la peste 740 de milioane de euro. Vanzarea proiectului Sun Plaza pentru suma de 150 de milioane de euro este un record absolut pentru piata romaneasca. Centrul comercial va fi amplasat in sudul Bucurestiului, va fi ridicat pe un teren de peste 11 hectare si va fi legat printr-un tunel de statia de metrou Piata Sudului. Alte tranzactii importante au fost cumpararea City Mall de catre UKA/APN Group, pentru 103,3 milioane de euro, si achizitionarea de catre Equest Balkan Properties a proiectului Vitantis Retail Park, pentru circa 31 de milioane de euro. Europolis si-a consolidat pozitia pe piata romaneasca prin achizitionarea inainte de terminarea lucrarilor a primei faze a proiectului Sema Parc, pentru suma de 90 de milioane de euro.

 De remarcat ca pe parcursul anului 2006 a fost incheiata o singura tranzactie in domeniul hotelurilor, in valoare de aproximativ 29,5 milioane de euro. Este vorba despre achizitionarea Hotelului Novotel de catre Sparkassen Immobilien AG, din grupul Erste, pentru suma de 29,5 milioane de euro.

CONSTRUCTORI:

Dezvoltatorii din Romania vor fi tot mai interesati sa colaboreze cu investitorii straini in vederea finantarii proiectelor, intrucat leasingul imobiliar nu finanteaza proiecte de mari dimensiuni, iar creditele bancare sunt inca scumpe, sustin analistii companiei imobiliare CB Richard Ellis. De aceea, constructorii din Romania se asociaza cu investitori institutionali sau privati in vederea finantarii proiectelor imobiliare. Primii se vor ocupa de partea de organizare practica a proiectului, privind arhitectura, santierul si mana de lucru, in timp ce investitorii finanteaza lucrarile", au declarat analistii de la CB Richard Ellis. In opinia reprezentantilor CBRE, proiectele pentru retail si cele rezidentiale sunt cele mai profitabile, iar piata imobiliara din Romania, in general, va ramane una dintre cele mai cautate din Europa.

Sursa

12 April 2007