Apartamentele noi sau vechi din blocurile Capitalei se vor scumpi in acest an cu pana la 20%, din cauza cererii foarte mari si a ofertei limitate. In schimb, la casele de lux, preturile vor avansa cu "numai" 5%-10%.

Preturile locuintelor din Capitala vor creste si-n acest an, insa diferentiat. Cea mai mare cerere se va inregistra tot pe segmentul blocurilor situate in Capitala, in locatii dens populate precum Titan, Colentina, Militari, Berceni. "Cererea pentru apartamente cu preturi medii va ramane crescuta, dezvoltarea acestui segment al pietei fiind favorizata de accesul la creditele ipotecare si de cresterea puterii de cumparare a populatiei. Cumparatorii cu venituri mici si medii, de pana la 1.000-1.200 euro, pe luna vor fi activi mai ales pe piata apartamentelor in blocuri vechi", se arata intr-un studiu al companiei imobiliare CB Richard Ellis (CBRE). Autorii studiului anticipeaza ca preturile de vanzare pentru apartamentele situate in blocuri vechi vor creste cu 10%-15%, deoarece noile proiecte nu pot acoperi inca cererea existenta pe termen scurt si mediu. In schimb, la proprietatile de lux situate in proiecte tip vila sau in cladiri de inaltime joasa, preturile vor creste usor, cu 5%-10%, in urmatoarele 12 luni, ca urmare a echilibrului intre cerere si oferta.

 

TERENURI

Si preturile terenurilor vor creste, cu precadere cele amplasate in zonele de est si sud. "Dezvoltatorii vor fi tot mai interesati de aceste zone, datorita cresterii ofertei de terenuri in aceasta parte a orasului", se arata in studiul citat. Sunt asteptate tranzactii speculative pe aceste piete, dar si parteneriate, care vor deveni tot mai frecvente intre proprietarii de terenuri si investitori. Pe parcursul anului trecut, preturile de vanzare au crescut in medie cu 25%-50%. In zonele centrale si de nord, pretul terenurilor a cunoscut o crestere accentuata, ajungand la 3.000 de euro/mp in zona Kiseleff si la 3.500 de euro/mp in cartierul Primaverii. Cum aceste zone si-au atins potentialul, interesul investitorilor s-a mutat spre jumatatea anului trecut catre zonele secundare, Titan, Rahova, Progresului, Militari etc. Preturile au ajuns rapid la 500-700 de euro/mp.

HOTELURI

Pornind de la estimarea World Travel&Tourism Council, potrivit careia in urmatorii 10 ani cererea de facilitati pentru turism va creste in Romania cu un procent anual real de 7,9%, specialistii CBRE apreciaza ca piata hotelurilor va cunoaste o dezvoltare efervescenta in perioada urmatoare. Spre exemplu, cel mai mare proiect de hotel din Romania – circa 1.000 de camere – va fi finalizat de Pro Confort in zona de sud-est a Bucurestiului. Iar alte cateva retele hoteliere internationale – Kempinsky, Hyatt, Four Seasons si Sheraton – si-au anuntat intentia de a intra in Romania.

BIROURI

In anul 2006, piata spatiilor de birouri din Bucuresti a cunoscut cea mai puternica dezvoltare de pana acum, se arata in studiu. Oferta totala de birouri livrate in 2006 a crescut cu 100% in comparatie cu 2005, 22% din aceasta suprafata fiind reprezentata de cladiri renovate. Stocul de spatii de birouri nou-livrate pe piata, in 2006 a fost dominat de imobilele de clasa B - 175.000 mp, fata de 120.000 mp de birouri clasa A. Insa CBRE estimeaza ca, anul acesta, gradul de neocupare a birourilor de clasa B va creste datorita relocarii chiriasilor in cladiri mai moderne si bine amplasate, iar chiriile pentru acest segment vor scadea.

MAGAZINE

In urmatoarele 12-18 luni, constructorii de spatii comerciale se vor intrece in a oferi o gama si mai variata de magazine si facilitati de petrecere a timpului liber. Iar zonele de sud si est ale Capitalei vor fi principalul punct de atractie. Daca toate proiectele ce au termen de finalizare 2007 vor fi gata la timp, Bucurestiul se va imbogati anul acesta cu cica 150.000 mp de spatii comerciale, printre care Baneasa Shopping City, magazinul IKEA, Kaufland si hypermarketurile Auchan si Real, cu galeriile comerciale aferente. Si investitiile in magazine mai mici (pana la 2.500 mp) vor creste spectaculos.

INVESTITII

Valoarea tranzactiilor imobiliare a ajuns la 740 de milioane de euro la sfarsitul lui 2006, cel mai performant segment de piata fiind cel al birourilor, care a primit un flux de capital in valoare de 382 de milioane de euro, potrivit CBRE. Cele mai mari tranzactii au fost achizitia de catre Immoeast a proiectului Victoria Park (60 de milioane de euro) si vanzarea primelor doua cladiri din Sema Parc catre fondul Europolis (90 de milioane de euro). Si tranzactiile cu spatii comerciale s-au majorat in 2006, atingand circa 285 de milioane de euro. Cea mai mare afacere a fost achizitionarea Sun Plaza de catre Sparkassen Immobilien AG (150 de milioane de euro). Segmentele industrial si rezidential au cunoscut cea mai lenta activitate, cu tranzactii de investitii de aproximativ 43 de milioane de euro. Britanicii au achizitionat 50% din totalul proprietatilor tranzactionate.

Sursa

13 March 2007