Termenele de rambursare a creditelor pentru locuinte, extinse la 25 de ani

           Bancile maresc perioada de rambursare a creditelor ipotecare, masura prin care acestea doresc sa anihileze efectele noilor norme de prudentialitate impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Potrivit acestora, pentru a contracta un credit ipotecar, un potential client trebuie sa aiba un avans de minimum 25% din valoarea bunului, iar rata lunara sa fie de cel mult 35% din venituri.

"Daca bancile nu vor lua masuri de extindere a perioadei de rambursare a creditelor, volumul acestora se va diminua. Insa majoritatea bancilor au luat aceste masuri sau intentioneaza sa o faca", a declarat, ieri, directorul diviziei de credite Volksbank, Ani Cirstea. Majoritatea institutiilor bancare acorda credite pentru achizitionarea de locuinte cu o maturitate de 15-20 ani.

       Perioade de rambursare din ce in ce mai mari

  Volksbank Romania a anuntat, ieri, ca de la 1 martie va prelungi termenul de rambursare a creditelor in euro pentru achizitia si constructia de locuinte de la 15 la 25 de ani. "Prelungirea termenului reprezinta solutia pentru a nu pierde acest segment important de piata, ca urmare a normelor impuse de BNR", a declarat directorul diviziei de credite Volksbank. Initial, termenul de rambursare a fost majorat de la 15 ani la 20 ani, a afirmat Cirstea. Pe de alta parte, extinderea perioadei de creditare implica riscuri mai mari de nerambursare si diminueaza accesibilitatea persoanelor cu varste de peste 50 de ani.

             Ofertele se vor inmulti

             Probabil ca vor fi unele banci care isi vor ajusta produsele pentru a raspunde mai bine perioadei de rambursare, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. "Nu vor fi foarte multe pentru ca bancile au deja produse care sa se adreseze solicitantilor de credite pe termen scurt si pe termen lung", afirma Ghetea.

             De exemplu, Alfa Bank ofera credite ipotecare cu dobanda fixa sau variabila, rambursabile de-a lungul unei perioade de pana la 25 de ani, inca din perioada anterioara normelor prudentiale ale bancii centrale. O alta banca de la care pot fi contractate credite ipotecare rambursabile intr-o perioada de timp similara este ING Bank.

             Alte institutii bancare sustin ca nu vor prelungi perioada de rambursare a imprumuturilor acordate, dar nu exclud acest lucru in anumite cazuri. BRD-GSG nu intentioneaza sa extinda perioada de rambursare a creditelor ipotecare, ne-a declarat presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Bogdan Baltazar.

             In prezent, perioada este de 15 ani, termen considerat "satisfacator si suficient". In cazul in care exista "clienti merituosi" in cazul carora respectarea normelor BNR ar impune o prelungire a termenului de rambursare, avizul va fi favorabil, a adaugat Baltazar.

            Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane (BCR), Corneliu Cojocaru, ne-a declarat ca "banca analizeaza in permanenta adaptarea produselor la conditiile pietei, in functie de necesitati si posibilitati", referindu-se la posibilitatea de extindere a termenului de rambursare a creditelor imobiliare. BCR acorda deja credite ipotecare rambursabile in 20 de ani.

             Preturile locuintelor au stagnat

            In luna februarie, cand au intrat in vigoare normele BNR, preturile practicate pe piata imobiliara nu s-au micsorat, dar au stagnat, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Liviu Ureche.

            "Cererea creata de creditele ipotecare s-a micsorat. In acest an nu ne asteptam la cresteri spectaculoase; piata va avea un trend crescator, dar pe tot anul, preturile se vor majora cu maximum 10-15%", a afirmat Ureche. In prezent, pe piata imobiliara exista o inertie, care este normala, deoarece proprietarii doresc sa vanda la preturi similare unora din tranzactiile de care au auzit, a mai spus presedintele Asociatiei.

               
Consuela Stegarescu

26 February 2004