Scandal de proporții, pe piața imobiliară a Australiei: peste 500 de proprietăți cumpărate de străini sunt investigate de autorități, care suspectează că ar fi fost achiziționate ilegal. Valoarea totală a locuințelor intrate în atenția autorităților australiene depășește 710 milioane dolari. Străinii care au încălcat legea au avut termen până la sfârșitul lunii octombrie pentru a recunoaște tranzacțiile ilegale, fără a suporta consecințele. Din luna noiembrie, aceștia riscă amenzi de peste 100.000 dolari și ani buni de închisoare.

38572-australia.jpgAustralia se află în toiul unui scandal imobiliar, privind proprietățile cumpărate de străini. Guvernul australian a anunțat că investighează peste 500 de locuințe suspectate a fi cumpărate ilegal de cetățeni străini, valoarea totală a proprietăților aflate în atenția autorităților fiind de 713 milioane de dolari americani.

Recent, autoritățile au eliberat ordine de „dezinvestire” pentru cinci proprietăți – proprietarilor (cetățeni din Singapore, Indonezia, UK și China) li s-a cerut să își vândă locuințele, întrucât s-a stabilit că acestea fuseseră achiziționate ilegal. Prețul de achiziție al acestor proprietăți a fost între 185.000 dolari și 5,7 milioane dolari, iar cei mai mulți investitori străini au cumpărat locuințele fără a obține aprobare din partea autorităților, deși au existat și cazuri în care au fost obținute avizele necesare în urma denaturării circumstanțelor.

  • Înainte de a achiziționa o locuință, clienții străini trebuie să obțină aprobare de la Comisia Australiei de Analiză a Investițiilor Străine (Australia’s Foreign Investment Review Board – FIRB)
  • Cumpărătorii din afara țării nu au voie să achiziționeze decât proprietăți noi, care nu au mai fost locuite, și numai cu avizul FIRB (care trebuie să stabilească dacă tranzacția nu va alimenta criza de unități locative disponibile pentru australienii nativi)

Măsurile de temperare a investițiilor străine au fost implementate în încercarea de a evita spargerea bulei imobiliare prin care trec cele mai mari orașe ale Australiei, în special Sydney, cumpărătorii străini fiind considerați a fi responsabili pentru explozia prețurilor. În ciuda măsurilor adoptate, autoritățile au remarcat numeroase tranzacții care încalcă legea – mulți străini cumpără locuințe aflate la al doilea proprietar, achizițiile fiind făcute cu scop speculativ.

Proprietarii străini au primit deja termen până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an pentru a declara tranzacțiile ilegale și pentru a vinde locuințele, fără a suporta consecințe. Cei care vor depăși acest termen vor plăti amenzi de circa 100.000 dolari, riscând până la trei ani de închisoare, în timp ce amenzile pentru companii urcă până la 500.000 dolari. Mai mult, vor fi amendate și alte părți implicate, precum agenții imobiliari care au intermediat tranzacții ilegale în cunoștință de cauză (amenzile sunt de 33.000 dolari pentru persoane fizice și de 166.000 dolari pentru companii).

Principala sursă a capitalului străin din Australia este China, care a reușit, în ultimul an, să depășească SUA, potrivit datelor Comisiei Autraliei de Analiză a Investițiilor Străine. De-a lungul lui 2014, chinezii au pompat în Australia aproape 196 de miliarde de dolari americani, circa jumătate din bani mergând în real estate.

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI:

 

29 October 2015