Bugetul mediu pentru Prima Casă, sub 40.000 euro. Vezi oferte imobiliare din București!

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3035

Succesul programului Prima Casă a atins un nivel ridicat și în anul 2014. Potrivit statisticilor FNGCIMM, suma medie împrumutată este de circa 36.000 euro, dar ce oferte imobiliare se încadrează în banii aceștia? Totuși suma nu reprezintă un reper pentru București, spun specialiștii, întrucât proramul guvernamental nu este o opțiune tentantă doar pentru cei cu buget restrâns, ci și pentru clienții care dețin un avans important.

Bugetul mediu pentru Prima Casă, sub 40.000 euro. Vezi oferte imobiliare din București!Programul „Prima Casă” a ridicat simțitor numărul tranzacțiilor imobiliare încă de la lansare, iar anul 2014 nu a fost o excepție. Circa 26.650 români și-au cumpărat un apartament cu ajutorul programului guvernamental, iar peste 35% dintre solicitări au fost pentru locuințe din București și împrejurimi, potrivit informațiilor Fondului Național de Garantare. În timp ce finanțările accesate au fost de peste 4,3 miliarde lei, valoarea medie a împrumutului a fost de circa 161.500 lei (respectiv aproximativ 36.000 euro).

„Cu ajutorul programului Prima Casă, sunt foarte mulți clienți care au cumpărat apartamente noi, la periferia Bucureștiului. Există numeroase ansambluri rezidențiale noi, amplasate în cartiere periferice, unde un cumpărător cu bugetul de 40.000 euro își poate lua fără probleme un apartament cu două camere – acesta este un buget arhi-suficient. În ultimii ani, s-au vândut multe apartamente noi în astfel de proiecte, astfel că valoarea aceasta medie nu este surprinzătoare, dar nici un reper pentru piață”, declara un agenti imobiliar pentru IMOPEDIA.ro

  • Apartamente noi, în Prelungirea Ghencea – garsoniere (36-40 mp) de la 29.000 euro și apartamente cu două camere (47-65 mp) de la 38.000 euro. Vezi mai multe detalii aici.
  • Apartamente noi, în Titan – garsoniere de la 29.000 euro și apartamente cu două camere de la 50.600 euro. Vezi mai multe detalii aici.
  • Apartamente noi, în Militari – garsoniere (40 mp) la prețul de 32.000 euro și apartamente cu două camere (54 mp) la prețul de 43.000 euro. Vezi mai multe detalii aici.

Numărul clienților care preferă apartamente noi a urcat în ultimul an, potrivit analizelor FNGCIMM – aproape o treime dintre clienții care au cumpărat o locuință anul trecut cu ajutorul programului susținut de stat s-au orientat către un imobil construit după anul 2008. În cele mai multe cazuri, această preferință este explicată de preț, subliniază specialiștii. În Capitală, cele mai multe apartamente noi au prețuri mult mai accesibile decât locuințele vechi.

„Analizele noastre relevă faptul că, în anul 2014, clienții care și-au achiziționat o locuință prin programul Prima Casă s-au îndreptat preponderent către apartamentele noi, cu una și două camere. În majoritatea situațiilor, locuințele noi au prețuri mult mai accesibile decât cele vechi și vin la pachet cu facilități mai atractive, principalul motiv fiind faptul că nu beneficiază de o poziționare la fel de bună ca și blocurile vechi”, explică reprezentanții AnsambluriBucuresti.ro

Programul guvernamental, atractiv și pentru clienții care cumpără apartamente mai scumpe

Însă valoarea medie a finanțării acordate de FNGCIMM nu reprezintă un reper, în segmentul rezidențial bucureștean. Specialiștii spun că bine-cunoscutele condiții avantajoase ale programului guvernamental atrag clienți din toate categoriile, nu numai persoane cu buget restrâns. Astfel, mulți dintre cei care contractează un credit susținut de stat o fac pentru a cumpăra apartamente mult mai scumpe.

„Bugetul de nici 40.000 euro este suficient chiar și pentru un apartament cu două camere, amplasat într-o zonă periferică. Dacă venim spre oraș, cu banii aceștia, se poate achiziționa o garsonieră, într-un cartier muncitoresc, într-o zonă cu facilități și acces rapid către mijloace de transport în comun. Însă suma în sine nu a fost un buget mediu pentru clienții anului 2014, în București, acesta fiind mai degrabă între 60.000 și 70.000 euro”, punctează Mihaela Anton, broker imobiliar

Programul susținut de stat reprezintă un succes nu doar datorită faptului că necesită un avans de doar 5% din valoarea locuinței achiziționate, ci și pentru că oferă o dobândă simțitor mai mică decât alte produse bancare, subliniază agenții imobiliari bucureșteni. În ciuda aparențelor, chiar și cumpărătorii locuințelor cu prețuri între 80.000 și 100.000 euro apelează la creditul „Prima Casă”.

„Clienții nu cumpără efectiv de bugetul 35.000-40.000 euro. Cei mai mulți apelează la creditul Prima Casă pentru că este un credit cu dobândă mică, nu pentru că nu au bani de avans. Mulți dintre ei dețin niște bani și preferă să se îndatoreze cât mai puțin, astfel că împrumută numai restul de care au neoie. Din experiența noastră, cei mai mulți se îndreaptă către apartamente cu două camere în jurul a 60.000 euro și către locuințe cu trei camere în jurul a 70.000 euro. În plus, la nivelul anului 2014, din totalul tranzacțiilor realizate de agenția noastră, doar 20% s-au făcut cu ajutorul programului Prima Casă, în timp ce în 66% din cazuri s-a plătit cu bani cash, în restul situațiilor fiind vorba de alte credite ipotecare”, conchide Ramona Andreica, manager AXA Domenii.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video