Blocajul anilor trecuți a dispărut, iar cumpărătorii cu bani s-au întors. Proprietățile scoase la vânzare cu un preț corect se vând în mai puțin de o lună. Cu toate acestea, piața abundă de oferte nerealiste, iar numărul proprietarilor cu așteptări exagerate este departe de a fi mic. În multe situații, proprietarii refuză să coboare prețul chiar și după luni de zile de așteptare, întru nedumerirea potențialilor cumpărători.  

37558-absurdul_imobiliarelor.jpgÎncrederea românilor în imobiliare a revenit – specialiștii din toate segmentele sunt de acord că 2014 a fost cel mai bun an din real estate, de la începerea crizei, iar 2015 continuă în aceeași notă. Investitorii străini s-au reîntors în piață, iar dezvoltatorii au reluat proiectele rezidențiale, animați de cererea concretă. Însă pe piața locuințelor vechi, lucrurile încă nu s-au dezmorțit complet. Și nu pentru că nu ar exista potențiali cumpărători, ci din cauza faptului că proprietarii au rămas blocați mental în trecut. Cei mai mulți refuză să accepte că prețurile s-au schimbat foarte mult și că locuințele lor nu mai valorează banii de altă dată.

„Cele mai multe locuințe scoase la vânzare de către proprietar sunt supraevaluate, deoarece aceștia nu au contact cu piața, spre deosebire de un agent imobiliar. Sigur, nu e cazul tuturor, întrucât lucrurile depind foarte mult de motivația fiecăruia. Aș spune că vânzătorii pot fi împărțiți în două categorii – cei care au nevoie imediată să vândă și cei care nu sunt foarte motivați. Primii acceptă mult mai ușor prețul pieței, însă cea de-a doua categorie oferă spre vânzare proprietatea cu un preț mult mai ridicat decât cel la care se tranzacționează, sperând că au noroc”, explică Mihaela Anton, broker imobiliar.

Majoritatea proprietarilor tinde să își evalueze apartamentul în funcție de considerentele personale, spun specialiștii. Astfel, vânzătorii iau în calcul amintirile și timpul petrecut în respectivul cămin sau investițiile făcute în locuință, fără a lua în calcul că viitorilor proprietari ar putea să nu le placă. De asemenea, vânzătorii tind să stabilească un preț nerealist deoarece se uită doar la nevoile personale (fie că au de acoperit un credit ipotecar contractat în perioada de boom sau că vor să cumpere un alt tip de locuință și au nevoie de o anumită sumă). VEZI AICI Cum îți evaluezi proprietatea singur, dar corect.

Cumpărători există, însă sunt alungați de refuzul vânzătorilor de a negocia

Locuințele scoase la vânzare cu un preț corect își găsesc un nou proprietar în mai puțin de o lună, spun specialiștii. Există mulți clienți interesați să cumpere, însă tranzacțiile întârzie să se încheie din cauza pretențiilor exagerate ale vânzătorilor. Mulți dintre aceștia refuză să coboare prețul, chiar și după câteva luni de vizionări.

„Din octombrie îmi caut un apartament, au trecut aproape nouă luni. Bugetul meu este în jurul sumei de 80.000 euro și am găsit mai multe variante, în această perioadă, însă nu am reușit să ajung la o înțelegere cu vreun proprietar. Văd și acum pe piață oferte care erau și în toamnă, așa că mă întreb – scopul acestor proprietari nu este să vândă? Orice comerciant știe că trebuie să ajusteze prețul, pentru a-și vinde marfa. Dar pe piața imobiliară din București nu pare să se aplice această teorie...”, remarcă amar Camelia V., în vârstă de 30 ani.

Perioada de criză a schimbat semnificativ modul în care se desfășoară lucrurile, iar clienții sunt astăzi mult mai atenți pe ce își dau banii. Dacă înainte de 2008, proprietarii erau cei care dictau regulile pieței imobiliare, în prezent, reușesc să încheie contracte de vânzare-cumpărare numai cei care au reușit să se adapteze. Cumpărătorii refuză să (mai) plătească sume uriașe pentru locuințe înghesuite și vechi, întrucât acestea nu se află nici în Londra, nici în New York. Cumpărătorii de astăzi sunt mai selectivi, iar procesul de achiziție este privit cu mai multă grijă.

Mai mult de jumătate dintre proprietățile rezidențiale scoase la vânzare au un preț inițial simțitor mai mare decât cel la care se tranzacționeză tipul respectiv de locuință, spun specialiștii. În lipsa unui sistem de monitorizare a tranzacțiilor imobiliare, singurii care pot oferi informații legate de acest subiect sunt agenții imobiliari. Consultanții specializați pe o anumită zonă cunosc contractele încheiate în ultima perioadă și pot oferi cifre exacte. Aceștia oferă clienților o analiză comparativă de piață, în care sunt analizate proprietăți cu caracteristici similare din zonă, detalii despre alte locuințe oferite spre vânzare la momentul respectiv, cât și amănunte despre proprietățile vândute recent. Cu ajutorul unui astfel de raport, vânzătorii au o percepție reală despre piața imobiliară, reușind astfel să se poziționeze corect.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

24 June 2015