Teama consumatorilor si a investitorilor de a cumpara intr-o perioada riscanta ar putea continua sa-i determine pe proprietarii de active imobiliare (care vor dori cu adevarat sa vanda) sa reduca din preturi cel putin in prima parte a acestui an, intr-o piata inghetata aproape complet de mai bine de un an si jumatate.

foto:http://i.ehow.comPentru multi romani, in deceniul trecut imobiliarele au fost afacerea vietii: "Erau oameni care cumparau orice era scos la vanzare in zona. Nu conta pretul.

Negociau cat negociau, dar pana la urma semnau tranzactia", descria un investitor local situatia de la inceputul anilor 2000, cand unii oameni de afaceri anticipau cresterea preturilor.

Unii au vandut pe maxim. Altii au ramas cu apartamentele si terenurile. Iar pe o piata in scadere, cum se prezenta la sfarsitul anului 2009, investitiile in imobiliare vor fi minore in 2010 si se vor indrepta inspre doua directii: continuarea unor proiecte incepute inca din 2007-2008 si achizitii punctuale de la investitori presati de banca sau care doresc sa salveze alte proiecte mai importante, aflate la randul lor in dificultate.

In prima categorie intra centrele comerciale Sun Plaza si Cocor din Bucuresti, Atrium Center Arad, Gold Plaza Baia Mare sau Polus Center Constanta, cateva ansambluri de locuinte precum Upground sau Laguna Residence din Capitala, precum si un numar restrans de cladiri de birouri (Nusco Tower sau Lakeview de pe bulevardul Barbu Vacarescu).

Sursa

5 January 2010