Fondul sud-african de investiţii NEPI, cel mai activ investitor în imobiliarele româneşti din ultimii trei ani, a ajuns să deţină un portofoliu evaluat la circa 425 de milioane de euro la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 18%, potrivit raportului financiar publicat de companie.

23385-floreasca-business-park-sm.jpgCu alte cuvinte, sud-africanii au ajuns în ultimii patru ani la un portofoliu cât jumătate din cel al austriecilor de la Immofinanz (circa 900 mil. euro), cel mai mare investitor străin din piaţa locală de real estate. La sfârşitul lui 2009, portofoliul NEPI din România era evaluat la doar 130 mil. euro. Ulterior au urmat mai multe achiziţii precum şi dezvoltări de proiecte proprii.

În materie de încasări însă, în timp ce Immofinanz realizează în România venituri anuale de circa 45-50 de milioane de euro, cu un portofoliu format în special din nouă clădiri de birouri şi cinci malluri, NEPI a ajuns anul trecut la încasări de 32 de milioane de euro, în creştere cu peste 50%.

Creşterea veniturilor a fost determinată în primul rând de achiziţia proiectului Floreasca Business Park din Bucureşti la sfârşitul anului 2010, tranzacţie ce a dus la majorarea veniturilor realizate din închirierea portofoliului de birouri de la 6,2 la 15,3 milioane de euro.

NEPI are în România unul dintre cele mai diversificate portofolii imobiliare din rândul investitorilor străini, format din trei centre comerciale (în Brăila, Piteşti şi Braşov), parcurile de afaceri Floreasca Business Park din Bucureşti şi City Business Center din Timişoara, alte 17 clădiri de birouri din diverse oraşe din ţară, precum şi alte patru spaţii comerciale şi un parc industrial în Râşnov.

În ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare, NEPI deţine participaţii de 50% în companiile care vor realiza mallurile Victoria City Center din Bucureşti şi Ploieşti Shopping City, dar şi un teren de 4.400 de metri pătraţi din Piaţa Victoriei, destinat construirii unei clădiri de birouri.

În plus, potrivit raportului financiar, NEPI este în curs de finalizare a unei achiziţii de tip sale and lease back cu omul de afaceri Dan Şucu, în legătură cu magazinul Mobexpert deţinut de acesta pe un teren de 15.600 mp din Braşov.

 

Sursa

10 February 2012