Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Imobiliarele de criză au îngropat averea lui Ion Tiriac, Ilie Năstase şi altor miliardari

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4272

Perioada de criză a îngenuncheat o bună parte din marii jucători imobiliari dinainte de criză. Proiecte mari, menită să înnoiască stocul de locuinţe al Capitalei, s-au transformat în şantiere abandonate, cu un aspect deplorabil. Toată lumea a sfârşit prin a-şi pierde banii: clienţii, constructorii, investitorii şi băncile deopotrivă. Iar numele acestor proiecte a intrat în istorie drept un precedent periculos, o lecţie pentru o întreagă ţară. Totul s-a transformat în cronica unui eşec imobiliar pe scară largă.

Asmita GardensCei mai greu loviţi de criză au fost dezvoltatorii de locuinţe. Preţurile mari, suprafeţele generoase şi investiţiile uriaşe au făcut ca zeci de proiecte să nu mai poată continua. Unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri este al proiectului Silver Mountain, din Poiana Braşov. Cu o investiţie totală estimată la 90 milioane de euro, acesta se dorea a fi un ansamblu de lux pentru iubitorii sporturilor de iarnă, în special. La capitalul de imagine al proiectului, pe lângă arhitectura impresionantă, au contribuit şi finanţatori precum prinţul Albert de Monaco, Ion Ţiriac sau Ilie Năstase. Toţi şi-au pus banii în joc pentru ridicarea acestui ansamblu alături de controversatul om de afaceri, Dan Fisher. Din cele 600 de locuinţe care ar fi trebuit construite, s-au ridicat doar 200 iar proiectul a intrat apoi în insolvenţă, Cum îţi gestionezi datoriile, pentru a nu ajunge la executare silită? Vremurile pe care le traversăm nu sunt uşoare, iar acumularea datoriilor pare să fie parte din viaţa cotidiană a unui număr important de ... oprind astfel executarea silită începută de BCR, care deţine acum 90% din datoriile companiei dezvoltatoare.

Asmita Gardens, promisiuni de peste 100 milioane euro şi o pagubă chiar mai mare

La fel de importantă a fost şi decăderea proiectului Asmita Gardens. Dezvoltatorii, care au anunţat o investiţie de aproape 110 milioane euro, au reuşit să construiască toate cele 758 de apartamente din proiect, dar prea târziu. Criza deja se instalase, iar preţurile din ansamblu păreau fabuloase în faţa noii mentalităţi a clientului de rezidenţial. O garsonieră de 40 mp se vindea atunci cu 70.000 euro, iar un apartament cu două camere şi 70 mp, ajungea şi la 100.000 euro. Spectaculoasele pentahouseuri ale ansamblului se vindeau şi cu 300.000 euro. Clienţii care îşi cumpăraseră deja proprietăţi în ansamblu au fost mutaţi ulterior într-un singur bloc, în aşa fel încât acesta să devină funcţional la parametri normali. Mulţi, nemulţumiţi, încearcă să vândă acum cu peţuri mai aproape de nivelul pieţei. Aceste două proiecte imobiliare, avangardiste la momentul lansării lor, s-au transformat în cele mai dureroase prăbuşiri din segmentul rezidenţial. Ele au fost urmate de zeci de alte proiecte de aceeaşi anvergură. Din această categorie fac parte Brâncuşi Residence, care trebuie să livreze 600 de apartamente în sectorul 6 al capitalei, în urma unei investiţii de 120 de milioane de euro. Într-un final, s-au construit doar 200 de locuinţe.

Planorama, eşecul personal a sute de clienţi care şi-au pierdut banii şi au rămas fără locuinţe

Planorama, o altă investiţie uriaşă, de 70 de milioane de euro, urma să construiască un fel de oraş în oraş: 1.100 de locuinţe au fost promise potenţialilor clienţi, dar după nici 300, proiectul a fost închis. Din nefericire, preţurile accesibile la momentul respectiv au făcut ca acest proiect să fie unul bine vândut, motiv pentru care Criza trece, problemele rămân: imobiliarele, blocate de legi greşite Problemele de pe piaţa imobiliară se întind dincolo de criza economică. România funcţionează după nişte legi şi norme care garantează ... sute de oamenii încă îşi caută dreptatea în justiţie, în speranţa că îşi vor recupera banii achitaţi pentru nişte apartamente pe care nu le-au mai primit, sau în care nu pot locui.

Citadella Titan, My Dream Residence, Vitan Platinum Towers, Alia Apartments şi multe altele completează lista eşecurilor rezidenţiale. În total, peste 30 de ansambluri rezidenţiale au ajuns la insolvenţă sau faliment în anii de după criză. În urma acestor prăbuşiri, băncile au pierdut peste un miliard de euro. Din cele 18.000 de locuinţe promise de dezvoltatori înainte de 2008, doar 3.500 au fost livrate. Din păcate, acestea nu pot fi neapărat şi locuite, pentru că nimeni nu vrea să se mute într-un bloc gol, ridicat în mijlocul unui teren viran, pentru care nimeni nu a mai avut bani să îl amenajeze.

CITEŞTE ŞI: Insolvenţa, un pariu riscant rezervat unei perioade instabile Insolvenţa este un cuvânt ce îi sperie pe cei mai mulţi jucători ai pieţei, însă cu ajutorul unui specialist şi o strategie bine ... Insolvenţa, un pariu riscant rezervat unei perioade instabile


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video