Piata imobiliara este sensibila la tot ce se intampla pe planul economiei mondiale. "Deasupra Europei planeaza criza datoriilor suverane si orice este posibil. Sa nu uitam ca si SUA au probleme, si Japonia are probleme", afirma Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acum, cand bancile cauta solutii de stabilizare, toata lumea se astepta la executari silite. In realitate, ofertele imobiliare listate de banci sunt extreme de putine, mai spune Zilisteanu.

20068-1235650783.jpgIn prima jumatate a anului scaderile de preturi la terenurile din Capitala au fost si de 50%, informeza cele mai importante site-uri imobiliare. Sunt intocmai aceste scaderi de preturi?

In ceea ce priveste evolutia pretului la terenuri, in general nu am foarte mare incredere in statisticile facute de site-urile imobiliare.

Sigur ca in perioada de dupa inceputul crizei, volatilitatea terenurilor, ca preturi, a fost mult mai mare si asta datorita faptului ca tranzactiile au scazut destul de mult si sunt zone in care pot trece luni de zile fara sa apara tranzactii.

Sunt zone in care nu s-a tranzactionat de doi ani.

In momentul in care sunt si mai putine oferte pe terenuri, este posibil sa tragi o asemenea concluzie asupra pretului terenurilor.

Terenurile au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei. Daca pe piata rezidentiala, scaderile de preturi au fost de 50%, terenurile au scazut si cu 80%.

Cum este pe segmentul rezidential?

Pe segmentul rezidential, in prima jumatate de an au fost scaderi usoare de preturi, care se masoara in limita a cateva procente.

A existat o crestere a incertitudinii, mai ales legata de programul Prima Casa, care desi nu are o influenta asupra preturilor, are o componenta de influenta psihologica.

Avand in vedere ca Prima Casa a avut un hiatus destul de important intre varianta 3 si 4, asta a dat un plus de neincredere pe piata imobiliara.

Iata ca piata apartamentelor nu s-a relansat, cum apreciau multi...

Eu nu ma asteptam sa se relanseze. Mai devreme de toamna acestui an, nu putem vedea semne bune.

Nu e o garantie ca le vom vedea, nici in toamna.

Exista trei parametri fundamentali ai pietei imobiliare: unul legat de cerere, altul de oferta si cel de-al treilea, de asteptari.

Asteptarile au avut o influenta mare in criza. Foarte multi potentiali cumparatori au asteptat ca preturile sa mai scada, ceea ce s-a si intamplat.

Sunt multi clienti care inca mai asteapta.

Se vorbeste mult de inceperea executarilor silite. Cu ce se vor alege bancile dupa aceasta operatiune?

Executarile silite sunt inca la un nivel foarte redus. Cei care au analizat site-urile bancilor, au numarat aproximativ 2000 de oferte imobiliare, ceea ce inseamna extrem de putin.

Banca nu are niciun interes sa execute ipoteca. Ea are interesul sa-si asigure fluxurile financiare, pe care le prevede contractul.

Si atunci multe banci au recurs la reesalonari sau rescadentari de credite, nu s-a ajuns neaparat la executare silita.

De multe ori, nici nu vezi banca executand o ipoteca, ci prefera sa-si vanda creanta unei firme specializate de recuperare de credite.

Avand in vedere ca romanii s-au expus unei supra-indatorari, unii dintre ei chiar nu mai pot scapa de executare silita.

Cum arata urmatoarea jumatate de an pentru piata imobiliara?

Creditarea ipotecara ar putea fi afectata doar de masurile care sa se refere la monedele exotice, francul elvetian sau yenul japonez.

Totusi, apetitul romanilor este foarte redus in a lua credite exotice, in momentul de fata.

Cum va fi 2012 pentru piata imobiliara?

Piata imobiliara are un grad mare de dependenta in raport cu evolutia economiei generale.

Daca ne referim la economia Romaniei, exista cateva semne promitatoare, dar ramane de vazut daca ele vor fi de durata.

Deasupra Europei planeaza insa criza datoriilor suverane si orice este posibil.

Sa nu uitam ca si SUA au probleme, si Japonia are probleme.

Anul 2012 poate fi un an de usoara revenire pentru piata imobiliara, daca nu se intampla nimic catastrofic in economia romanesca sau cea mondiala.


Sursa

29 July 2011