Uşa băncilor rămâne doar întredeschisă pentru investiţiile în imobiliare, însă prind contur surse alternative de finanţare pentru 2012, se arată într-un studiu realizat de Ernst & Young. Instabilitatea din zona euro menţine în staţionare aşteptările investitorilor privind finanţarea, construcţiile şi vânzările pe piaţa imobiliară.

23358-credit_03_8e813f6156.jpgIndicatorul investiţiilor în active imobiliare dezvoltat de Ernst & Young la nivel european subliniază diferenţa foarte mare între atitudinile, obiectivele şi priorităţile investitorilor de la o ţară la alta. Deşi diferenţele de abordare între pieţele mature şi cele emergente sunt normale, anul acesta surprinde prin viziunile foarte diferite ale investitorilor din ţări precum Germania, Suedia şi Elveţia.

Indicatorul se bazează pe un sondaj realizat în decembrie 2011 împreună cu Economist Intelligence Unit. Raportul sumarizează aşteptările şi opiniile a 534 de investitori în sectorul imobiliar din 12 ţări europene.

Peste 90% din investitorii intervievaţi în Germania, Suedia şi Austria consideră că ţările lor sunt atractive pentru investiţii imobiliare. Atractivitatea pieţei imobiliare este, de fapt, evaluată pozitiv de investitorii locali în majoritatea celor 12 ţări europene incluse în sondaj. Este de subliniat, însă, faptul că pieţe emergente, precum Rusia şi Polonia sunt cotate la un nivel înalt în privinţa atractivităţii investiţiilor.

Dacă 55% din investitori se aşteaptă la o revenire a volumelor tranzacţionate în Germania, Franţa şi Luxemburg, situaţia este la polul opus în Belgia şi Elveţia, unde 60% din investitori nu văd evoluţii încurajatoare în 2012.

Cine influenţează piaţa

Două treimi din respondenţi sunt de părere că presiunile inflaţioniste vor influenţa investiţiile în active imobiliare. Motivul principal este aşteptarea investitorilor privind actualizarea preţurilor activelor imobiliare odată cu inflaţia, ceea ce ar putea stimula cererea şi apetitul investitorilor.

În opinia a 72% din investitorii intervievaţi, continuarea crizei datoriilor în zona euro va avea un impact negativ asupra investiţiilor în active imobiliare. Deşi există şi în acest caz variaţii, opinia generală se menţine şi dificultăţile din zona Euro continuă să fie percepute ca un factor descurajator.

42% din investitorii incluşi în studiul Ernst & Young se aşteaptă ca pieţele de capital să devină mai atractive pentru investiţiile imobiliare în 2012. Disparităţile sunt însă destul de pronunţate şi în acest sens – spre exemplu, 60% din investitorii spanioli consideră că piaţa de capital va oferi soluţii de finanţare pentru activele imobiliare, spre deosebire de doar 16% din investitorii germani.

Dificultăţile de pe pieţele bancare au avut drept consecinţă renunţarea la acordarea de împrumuturi pentru anumite categorii de active, printre care şi cele imobiliare. 50% din respondenţi consideră că această tendinţă va continua şi în 2012, iar băncile vor continua să reducă împrumuturile ipotecare.

 

Sursa

9 February 2012