În imobiliare, ceea ce este păgubos pentru unii poate aduce profit considerabil altora. Mai multe companii au început negocieri cu băncile pentru a le cumpăra sau gestiona portofoliile de credite neperformante. Cu alte cuvinte, aceste companii preiau proprietăţile executate silit, le cosmetizează, le promovează şi le fac tentante pentru clienţi. Miza este mare: banii blocaţi în case, apartamente sau terenuri executate se ridică la o cifră estimată de 10 miliarde de euro.

34525-yo37.jpgOdată cu izbucnirea crizei, în 2008, băncile au început să acumuleze o mulţime de datorii în domeniul imobiliar şi au început un proces de revendicare a activelor pentru a stinge datoriile înregistrate. Încercarea băncilor de a vinde proprietăţile executate silit este departe de a fi un succes, iar licitaţiile sunt adesea suspendate, în lipsa dosarelor depuse de cei interesaţi. Proprietăţile pentru care clienţii nu şi-au mai permis plata ratelor rămân deci o povară pentru instituţiile financiare. Prin urmare, băncile sunt dispuse să vândă la preţuri mai mici, iar investitorii privaţi ştiu acest lucru foarte bine.

„Băncile sunt interesate de curăţarea portofoliilor lor. Şi sunt mai mult decât dormice să vândă şi să colaboreze cu companii de renume. Nu există reguli, toate aceste tranzacţii fac obiectul unor negocieri. Iar rezultatul ar trebui să fie favorabil pentru ambele părţi”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ofer Lieberon,  proprietarul Tagor Asset Management.

Investitorii privaţi cumpără şi investesc în proprietăţile executate silit iar apoi aşteaptă profitul

După ce intră în posesia proprietăţilor, firmele încep gestionarea lor într-un mod care nu intră în aria de expertiză a băncilor. Respectiv, le tratează ca pe bunuri imobiliare care trebuie vândute. Astfel, acestea investesc în îmbunătăţiri, poziţionare şi publicitate şi le vând apoi clientului dispus să plătească banii investiţi precum şi marja de profit.

„Băncile au un stoc copleşitor de active depuse garanţie şi devenite neperformante. Nu sunt proprietăţi care nu se pot vinde, ci proprietăţi pe care banca nu ştie cum să le vândă. Este normal, nu este obiectul lor de activitate. Şi atunci este nevoie de o a treia parte, care poate aduce o situaţie favorabilă băncilor, clienţilor şi poate obţine venituri din acest tip de  intermediere”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Tudor Mateescu, manager Intermedio Capital.

Apartamentele sunt cele mai puţin problematice, în momentul vânzării

Dintre toate proprietăţile blocate în portofoliul băncilor, în acest moment, apartamentele sunt cele mai puţin problematice în momentul vânzării. De cealaltă parte, contractele obţinute de companii ridică cele mai mari probleme. Acestea au fost nevoite să lase băncilor terenuri de dimensiuni mari, proiecte rezidenţiale sau comerciale neterminate, facilităţi de producţie sau logistică. Clienţii ţintă pentru acest tip de proprietăţi sunt nu doar greu de găsit, dar şi pretenţioşi. Tocmai de aceea, este nevoie de specialişti în vânzări de imobiliare.

„Analizăm fiecare proprietate în mod separat, implicând departamentele noastre de dezvoltare, marketing, cercetare a pieţei, pentru a determina poziţia actuală a acestora şi apoi pentru a implementa strategii relevante care aduc valoare. Ar putea să implice zonarea şi schimbarea scopului activului, campanii de redenumire şi de repoziţionare a acestuia, finalizarea proiectului. Noi oferim o soluţie personalizată pentru fiecare proprietate în parte”, continuă Ofer Lieberson.

În acest moment, valoarea totală a creditelor neperformante acordate populaţiei şi firmelor este estimată la aproximativ 10 miliarde de euro. Preţul de vânzare, negociat cu investitorii privaţi, depinde de vechimea creditului, preţul de vânzare şi preţul estimativ curent al pieţei, calitatea şi valoarea activului la momentul acordării creditului, tipul activului etc.

CITEŞTE ŞI: Cele mai profitabile domenii în imobiliare: agricultura şi retailul


1 July 2014