Sectorul imobiliar a adus, de la inceputul anului trecut, cele mai mari investitii ca aport de capital la companiile straine din Romania, potrivit datelor ONRC. Intre ianuarie 2008 si ianuarie 2009, firmele clasate lunar intre primii 40 de investitori au adus la capital 636 mil. euro in sectorul imobiliar, adica aproximativ 15% din totalul de 4,3 mld. euro.

Imobiliarele, principala pompa de capital in 2008. Vine nota de plata?Aprilie si iulie au fost lunile cele mai bune pentru sector, cu intrari de capital de peste 80 mil. euro, iar cea mai slaba a fost martie, cand nivelul de 10 mil. euro s-a clasat sub cel din ianuarie 2009.

In prima luna a acestui an, aporturile de capital imobiliar au atins 27 mil. euro, in principal, pe fondul investitiei danezilor de la Agri Consortium, companie care are ca obiect de activitate achizitia de bunuri imobiliare.

A fost anul trecut varful investitiilor in imobiliare?

„In 2008 am adoptat o politica prudenta de investitii, lucru care ne bucura. Exista acum un mediu neprielnic de dezvoltare a afacerilor, prioritatea este obtinerea de cash si mentinerea ritmului vanzarilor. Profitul a devenit mai putin important, important este acum rulajul, mentinerea pozitiei pe piata.

Dobinzile bancare sunt mari acum ca masura protectiva a bancilor care tin de cash, valoarea acestuia fiind mult crescuta acum fata de 2008", a declarat pentru Business Standard Dan Ioan Popp, presedintele companiei de dezvoltare imobiliara Impact.

Energia si industria auto si a componentelor au avut fiecare aproximativ 10% din totalul investitiilor, in timp ce restul ramurilor industriale s-au apropiat de acest nivel. In energie, cea mai mare pondere in total au avut-o investitiile EON in gaz si electricitate, in timp ce in industria auto aportul de capital al Ford, din ianuarie anul curent, a fost mai mare decat toate investitiile punctuale de anul trecut. In industrie, investitia de 50 mil. euro a companiei austriece de prelucrare a lemnului Egger in Suceava a ridicat la un varf de 80 mil. euro totalul lunii iulie din 2008.

Sursa

11 March 2009