Daca pana in urma cu 3-4 ani, piata imobiliara trecea printr-o perioada "salbatica", asa cum o descrie presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, caracterizata de speculatii, criza a facut ca roata sa se intoarca. Rata de crestere a sectorului constructiilor in Europa Centrala de Est s-ar putea apropia de 8% in urmatorii trei ani, dar efectul asupra pietei imobiliare romanesti va fi ca si inexistent. In consecinta, preturile la imobiliare vor ramane in urmatorii 5 ani la nivelul din 2011, cu mici fluctuatii, spune presedintele ARAI, Cristian Clenciu.

18191-1305234689.jpgSectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB-ul, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu.

De asemenea, in urmatorii 3 ani, Europa Centrala si de Est va fi a doua cea mai dinamica piata emergenta pentru sectorul constructiilor, avand o rata anuala de crestere de 7,9%.

In opinia lui Adrian Chirca, country manager Eurobuild, toate marile proiecte de constructii care s-au derulat in Europa au avut in spate suportul UE.

Presedintele ARAI, Cristian Clenciu, subliniaza faptul ca sectorul constructiilor este legat "ombilical" de piata imobiliara, de aceea impactul se va vedea odata ce oferta se diversifica si apar constructii noi.

Printre zonele in care se va vedea o crestere a sectorului constructiilor, Capitala ramane "varful", alaturi de Transilvania, unde a inceput sa se dezvolte "vestita" autostrada.

"Infrastructura are un rol important. Vom vedea cum se va dezvolta sectorul constructiilor in orase ca Timisoara, Constanta, Bucuresti, Transilvania. Acolo sectorul industrial va fi cel mai important", a declarat pentru Bloombiz.ro, Adrian Chirca.

Pe de alta parte, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, nu se arata prea optimist vizavi de cresterea sectorului constructiilor.

"Suntem mult mai interesati de cum iesim din perioada extinsa de recesiune. Dupa doi ani de criza, contractia pietei este de 34%. Anul trecut am avut 9,7 miliarde de euro ca valoare a pietei de constructii.

Pentru anul acesta nu credem ca vom trece pe crestere, nu vom iesi din recesiune ci ne vom mentine in cel mai optimist scenariu la valorile de anul trecut.

Estimam o crestere incepand cu 2012 in contextul in care este si an electoral", a declarat pentru Bloombiz.ro, Laurentiu Plosceanu.

In opinia acestuia, Romania are de parcurs un drum lung pana la relansarea pietei imobiliare.

Specialistul mai spune ca problema Romaniei nu consta in a genera proiecte imobiliare noi, cat in a le finaliza pe cele incepute. Din aceasta perspectiva se inregistreaza o oarecare dezghetare a tranzactiilor pe proprietatile construite in ultimii ani.

"Sigur ca ar fi dezirabil sa avem o relansare pe sectorul imobiliar, dar in nici un caz nu va putea fi comparata cu dezvoltarea "salbatica" de la mijlocul deceniului trecut.

Vor reincepe tranzactiile in partea a doua a lui 2011, dar nu din sectorul imobiliar ci din atacarea cu mai multa seriozitate a proiectelor finantate din fonduri structurale.

Speram ca incepand cu anul viitor sa vedem o alta dinamica in ceea ce inseamna parteneriate public-private", a mai adaugat Plosceanu.

Potrivit reprezentantului ARACO, aportul semnificativ pentru dezvoltarea pietei constructiilor il vor aduce proiectele de infrastrutura rutiera, de mediu, energetice si de infrastructura aferenta dezvoltarilor urbane si regionale.

Plosceanu considera ca sectorul rezidential va putea fi luat in considerare daca preturile vor fi rezonabile, iar sistemul bancar va interveni in ecuatie.

In ceea ce priveste cladirile de birouri, Plosceanu spune ca din cauza numarului mare de companii care au intrat in insolventa, exista la momentul actual o disponibilitate mare de spatii pentru birouri care nu sunt ocupate.

Pe de alta parte, Chirca subliniaza faptul ca preturile pe piata imobiliara ar trebui sa mai scada, in special pe sectorul rezidential.

"Apartamentele vechi inca nu-si reflecta pretul actual, chiriile nici atat", a mai declarat acesta.

In opinia lui Adrian Chirca, se vor investi foarte multi bani in sectorul industrial, fiindca romanii nu au bani sa-si cumpere case.

"Nu toti cei care au un loc de munca trebuie sa aiba si casa. In America, acest raport este foarte mare. La noi, romanul este legat de proprietate si si-ar dori sa aiba casa. Asta nu se poate pentru ca venitul nostru este cel mai mic din Europa. Acest sector imobiliar nu se va dezvolta pana cand nu vom castiga mai bine", a subliniat Chirca.

Acesta considera ca in urmatorii 5 ani, nu se va putea vorbi de un boom imobiliar ci de o dezvoltare a sectorului constructiilor.

De aceeasi parere este si Clenciu care spune ca boom-ul imobiliar de acum 3-4 ani era bazat pe speculatii, de aceea pe termen mediu, de 5 ani, preturile vor ramane la nivelul anului 2011, cu mici fluctuatii de 5-10%.

"In conditiile in care banii au devenit cea mai scumpa marfa, vedem din ce in ce mai putini oameni care accepta sa renunte la ei si asta face ca orice tranzactie imobiliara sa fie privita din 7 unghiuri diferite inainte de a se lua o decizie", a subliniat Clenciu.

Constructia de case de vacanta, un "business mort" in Romania

In opinia lui Adrian Chirca, in Romania nu exista un interes pentru constructiile in zonele turistice din cauza infrastructurii defectuoase.

"In zonele turistice, interesele investitorilor vor creste pe masura ce infrastructura se va dezvolta. Sunt zone in care exista investitori pe turism, dar care nu pot face nimic din cauza ca nu exista drumuri.

Nu vine nimeni sa-si cumpere casa de vacanta la Baile Herculane sau sa se cazeze acolo, in conditiile in care nu exista drum.

In momentul in care vom rezolva problema infrastructurii se va rezolva si problema investitiilor in turism", a precizat acesta.

De aceeasi parere este si Laurentiu Plosceanu, care spune ca in Romania constructia de case nu este un business profitabil.

"Efectele crizei prelungite si dificultatile care vor urma in anii urmatori vor face mult mai putin probabila disponibilitatea investitorilor pentru locuintele de vacanta".

De asemenea, Plosceanu precizeaza ca Romania are nevoie de un alt tip de investitori.

"E nevoie de investitori de un alt calibru decat cei care operau cu predilectie acum 4-5 ani pentru ca urmareau investitia pe termen scurt. Se investea dimineata si dupa-amiaza se dorea repatrierea investitiei", a mai adaugat acesta.

Nici reprezentantul ARAI nu recomanda investitorilor sa-si plaseze banii in case de vacanta fiindca nu ar avea succes in Romania, atata timp cat statul nu se va implica in asigurarea infrastructurii.


Sursa

13 May 2011