Valorile orientative cuprinse în ghidul proprietăţilor imobiliare vor fi diminuate cu 15%.

Imobiliarele se ieftinesc oficialGhidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare - 2009, pentru  Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, realizat de SC Euro-Expert SRL şi SC Expert Valuation SRL, a fost comunicat, potrivit Codului fiscal, tuturor birourilor notariale şi direcţiilor de finanţe publice din Circumscripţia Curţii de Apel Bucureşti.
 
Valorile înscrise în Ghid sunt aplicabile începând cu 1 ianuarie.

Acestea au fost estimate în condiţiile crizei economice mondiale, aflată în plină desfăşurare în perioada în care a fost aceasta elaborată, propunându-se, de asemenea, revizuirea valorilor prezentate în Ghidul 2009, în cazul unei evoluţii atipice a pieţii imobiliare ca urmare a actualei crize, se arată într-un comunicat al Colegiul director al Camerei Notarilor Publici Bucureşti (CNPB).

Preţ mai mic, pe baza coeficientului de corecţie

"Din păcate, faţă de perioada de referinţă avută în vedere la realizarea Ghidului, au intervenit în scurt timp mai multe elemente care necesită, în opinia noastră, introducerea unui coeficient de corectare globală a valorilor orientative din Ghid", afirmă reprezentanţii Colegiului.

Schimbările se referă la deprecierea masivă şi accelerată a monedei naţionale faţă de euro, moneda în care sunt exprimate valorile orientative din Ghid, dar şi la acutizarea efectelor crizei economice asupra pieţei imobiliare.

În acest sens, societăţile de expertiză au comunicat Camerei un coeficient de corecţie de 15% a tuturor valorilor orientative din Ghid.
 
Valorile reduse ale bunurilor imobile sunt însă aplicabile începând cu data de 26 ianuarie 2009, fiind înştiinţate astfel şi Direcţiile Generale de Finanţe Publice ale Judeţelor Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, precum şi a Municipiului Bucureşti.

Imobiliarele se ieftinesc oficial

Sursa

28 January 2009