Specialiştii din piaţa imobiliară s-au săturat să fie arătaţi cu degetul, să fie numiţi samsari sau neprofesionişti. Să facă o meserie care deşi este unul dintre motoarele principale ale oricărei economii, îi poziţionează pe ei sub multe alte profesii liberale. Tocmai de aceea, mai multe organizaţii care reprezintă segmentul imobiliar precum şi analişti sau agenţii au semnat un pact de susţinere a pieţei, prin portalul imobiliarelesuntbune.ro.

18109-imob_copy.jpgImobiliarelesuntbune.ro este un loc în care sunt invitaţi toţi cei care cred în valoarea pieţei imobiliare din România. Toţi cei care pot să vadă şi calitatea de dincolo de probleme. Toţi cei care cred că aceste probleme se pot rezolva. Oricine poate scrie despre situaţiile plăcute sau neplăcute prin care a trecut în acest domeniu şi despre rezolvările pe care le-a găsit. Dar mai întâi de toate, cei care trec pe acolo trebuie să semneze o declaraţie de încredere în piaţă. Iniţiatorii se aşteaptă ca în opt săptămâni de la lansare să strângă 500 de semnături.

Facem primul pas. Noi vrem să pregătim societatea pentru ceea ce urmează. Cineva trebuie să înceapă să schimbe piaţa în bine, este un pas mic care nu va avea un impact imediat, dar dacă nu facem asta acum, societatea nu va fi pregătită pentru schimbare.", spune specialistul imobiliar Ilias Papageorgiadis, iniţiatorul acestei mişcări.

Românii nu vor să aibă încredere în piaţa imobiliară

Până acum s-au strâns 86 de semnături, dar numărul este într-o creştere continuă. Totuşi, demersul este unul temerar. Românii sunt foarte sceptici faţă de piaţa imobiliară, sunt foarte precauţi, date fiind toate episoadele prin care am trecut. Acuză chiar şi atunci când nu este cazul. Nimeni nu pretinde că pe piaţa imobiliară totul merge fără de cusur, dar nici nu sunt atât de multe neajunsuri pe cât se crede, spun cei care au semnat declaraţia.

„Întotdeauna poveştile rele despre un lucru au un impact mai mare decât realitatea pozitivă. În plus, pe piaţa imobiliară din perioada de boom au existat tot felul de persoane de calitate îndoielnică ce s-au transformat în investitori sau dezvoltatori. Criza însă a cerut piaţa, iar acum reprezentanţii de calitate sunt covârşitor mai mulţi la număr. Mai devreme sau mai târziu vor veni şi mai mulţi investitorii, se va crea cadrul necesar pentru o piaţă civilizată, dar este un proces foarte greoi. Depinde până la urmă de organizaţiile profesionale, de modul în care ele stabilesc şi impun regulile.", spune Ion Anghel, profesor doctor universitar ASE Bucureşti.

Totuşi, chiar dacă sunt mai mulţi sunt sceptici decât încrezători, demersul porneşte prin a se adresa acelora care vor să îl audă.

„Vrem să schimbăm terenul. Ne adresăm unei minorităţi destul de mari de oameni inteligenţi, de calitate, civilizaţi. Pe restul nu vrem şi nu putem să îi schimbăm momentan.", spune Papageorgiadis.

România a trecut de perioada cea mai urâtă

În plus, românii sunt nevoiţi să îşi modifice percepţia despre piaţă, pentru că lucrurile se schimbă foarte tare în această perioadă. Sunt momente oportune pentru investiţii, iar cei care învaţă să apeleze la consiliere pentru investiţii vor avea de câştigat.

„În viitorul mediu, mă gândesc la trei - cinci ani, românii vor învăţa să investească inteligent. Vor învăţa să pună mult mai multă importanţă pe know-how, pe expertiză în momentul în care fac investiţia. În urma acestei lecţii de criză, concluzia va fi prudenţa. Cel puţin trei - cinci ani de acum înainte, românii vor fi foarte prudenţi atunci când vine vorba de investiţie. Desigur că vor exista şi investitori care îşi vor asuma riscuri mari, care vor profita de oportunităţile oferite de criză. Şi când spun asta, mă refer la faptul că preţurile materialelor de construcţii şi mâna de lucru sunt ieftine. Dar nu vor fi prea mulţi dispuşi să îşi ia riscuri atât de mari.", spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

„Eu am spus clar că piaţa românească a terminat cu perioada cea mai urâtă. Nu zic că ne-am revenit total, dar am văzut sfârşitul iar acum am început să creştem. Poate că o să creştem puţin anul acesta, anul viitor puţin mai mult, iar în 2013 cred că şi mai mult. Nu se poate altfel. Fără imobiliare, România nu ar exista. Ar fi o ţară cu muncitori cu salarii medii de 100 euro/lună.", completează Ilias Papageorgiadis.

Printre oficialii care au semnat declaraţia sunt ARAI/Neocasa, Euroest, Coldwell Banker, Jones Lang Lasalle, UNAI, Century 21, Remax, NAI, Regatta şi APAIR.


10 May 2011