Disponibilitatea bancilor spre creditarea pentru cumpararea de locuinte este publicitate falsa, pentru ca de fapt acestea nu si-au schimbat optica fata de client, spune Cristian Clenciu, presedintele ARAI (Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare), la deschiderea targului imobiliar Project Expo din Capitala.

sursa:dailybusiness.ro"Nici anul acesta nu vom avea o finantare imobiliara reala care sa creeze o piata imobiliara sanatoasa", spune Clenciu, care adauga ca creditele care se vor acorda vor fi majoritar prin programul Prima Casa.

Faptul ca exista o diferenta intre ceea ce spun bancile si ceea ce fac concret este confirmat inclusiv de un reprezentant al pietei bancare.

"Creditarea se va reduce si in acest an la o analiza de risc foarte complexa in care se va tine cont de sustenabilitatea clientului pe termen lung, sansele intrarii in somaj si posibilitatea acestuia de a sustine majorari ulterioare ale costurilor creditelor", spune si Daniel Tudor, directorul diviziei de real-estate al Volksbank.

"Este un joc, o diferenta intre ceea ce bancile spun si ceea ce se intampla practic: spun ca au produse pregatite pentru toate categoriile de clienti, si ceea ce se intampla este ca exista doar nise de clienti care se califica pentru aceste produse", afirma Tudor.

Reprezentantul Volksbank spune ca sunt cateva categorii de industrii care au un grad de risc mai redus in ochii bancilor: sectorul de IT, persoanele care ocupa pozitii de middle management in companii mari sau managerii din domenii ca vanzari si marketing, care au salarii fixe.

"Avocatii sau notarii sunt o categorie cu un grad mare de fluctuatie a veniturilor si reprezinta un grad de risc mare", mai spune Tudor.


8 March 2010