0-1571-news_img_121717_86662.jpgCriza economica globala, pornita din Statele Unite ale Americii, va avea efecte si asupra unora dintre companiile imobiliare internationale prezente pe piata din Romania, pe fondul lipsei de lichiditati.
Reprezentantii din domeniul bancar sustin ca institutiile de creditare vor deveni tot mai selective in ceea ce priveste acordarea de imprumuturi pentru dezvoltatorii aflati in dificultate. Potrivit bancherilor, acest lucru va conduce automat la o stabilizare a pietei imobiliare si a constructiilor, in care doar dezvoltatorii cu experienta si notorietate vor rezista.

Directorul Departamentului Juridic al companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance, Traian Stancu, este de parere ca in actualul context economic si financiar mondial, piata bancara din Romania va deveni din ce in ce mai selectiva in acordarea finantarilor catre dezvoltatorii imobiliari. „Procesul de accesare de catre dezvoltatori  va fi ingreunat avand in vedere urmatoarele considerente: tendinta este de ponderare a riscului asumat de finantatori, ceea ce se va transpune intr-un raport mai mic al valorii creditului raportata la valoarea totala a investitiei si in solicitarea unui avans mai mare din partea dezvoltatorului”, ne-a declarat Traian Stancu. Acesta a mai spus ca actuala criza va contribui la o stabilizare a pietei imobiliare de la noi, prin separarea dezvoltatorilor seriosi de speculatori.
„Va exista o diferentiere clara, pe de o parte, intre dezvoltatorii cu experienta dovedita intern sau international in construirea unor astfel de proiecte, cu sustinere financiara, cu un portofoliu de proprietati bine structurat, cu preocupare in privinta costurilor si in privinta identificarii de la inceput a clientului tinta, a veniturilor si dorintelor acestuia, iar pe de alta parte, intre cei fara experienta in domeniu, cei fara un aport propriu semnificativ si care si-au bazat dezvoltarea doar pe  achizitia unui teren si pe eventualele vanzari off-plan”, a explicat reprezentantul Kiwi Finance.
Si reprezentantii Garanti Bank sustin ca pe piata vor ramane doar dezvoltatorii cu experienta si notorietate. „Bancile vor continua sa sustina proiecte imobiliare in masura in care va exista o cerere sustinuta pe piata imobiliara. Probabil ca ritmul dezvoltarilor imobiliare se va reduce fata de perioada anterioara, iar finantatorii, precum si clientii, vor acorda mai multa atentie experientei si soliditatii firmei dezvoltatoare, dar si capacitatii acesteia de a finaliza un proiect de mare anvergura”, ne-a spus Ayla Abdulgani, Corporate Banking Director Garanti Bank. La randul lor, analistii Coface Romania sustin ca sectorul cel mai sensibil la criza internationala este cel al constructiilor. „Pana acum a fost cel mai dinamic, dar in prezent a devenit cel mai riscat domeniu. Inrautatirea comportamentului de plata al companiilor din constructii este cauzata de lipsa fortei de munca, a salariilor cerute de muncitori, majorarea pretului la materiale - in special otel si beton – cresteri care nu se regasesc in pretul lucrarilor, in cazul in care constructorii au semnat contracte ferme”, a explicat Cristian Ionescu, directorul Coface Romania. Acesta a dat ca exemplu situatia din primul semestru al anului, cand 11% din totalul insolventelor l-au reprezentat societatile din constructii. „Cele mai multe notificari de neplata le primim de la companiile din sectorul constructiilor pentru asigurarile de risc comercial, existând totodata si cele mai multe daune” a precizat Ionescu. Tot el a atras insa atentia ca o solutie ar putea veni din partea statului, in cazul in care ar incepe proiectele in infrastructura anuntate.

Immoeast isi ingheata unele afaceri
Lipsa finantarilor, alaturi de lipsa fortei de munca, va duce la amânari si întârzieri ale proiectelor de birouri, potrivit companiei de consultanta Jones Lang LaSalle (JLL). „Având în vedere factorii care limiteaza domeniul constructiilor pe piata locala, precum disponibilitatea fortei de munca, a finantarilor si cresterea preturilor în constructii, estimam ca o parte semnificativa a stocului aflat în prezent în faza de constructie va înregistra amânari”, au declarat reprezentantii companiei de consultanta. Deja, fondul austriac de investitii Immoeast, proprietarul a 134 de proiecte in Romania, a anuntat, recent, ca isi va reduce investitiile în dezvoltare cu peste 2 miliarde de euro pentru a asigura lichiditatea pe termen lung. De asemenea, compania intentioneaza sa vanda mai multe proprietati pentru a face rost de resurse financiare.  Fondul de investitii a raportat pierderi operationale de 190,7 milioane de euro în primul trimestru fiscal, pe fondul reducerii valorii activelor.

Sursa

3 October 2008