Afacerile imobiliare ale lui George Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, se clatină tot mai tare. După ce Fiscul a executat silit un teren de 1,25 ha deţinut de Becali în Pipera, firma de construcţii Arcom, din care omul de afaceri deţine peste 70%, este sufocată de procese în instanţă. Ieri, pe numele firmei s-a deschis al 44-lea dosar.

20148-becali_01_97f4e71e64.jpgArcom, odată compania de construcţii cu cele mai multe contracte externe, a adunat numai în acest an şase cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă. Pe rolul Tribunalului Bucureşti au fost depuse în ultimii trei ani nu mai puţin de 44 de astfel de solicitări, venite în principal de la furnizorii companiei de construcţii care nu şi-au încasat banii pentru lucrările realizate. Printre societăţile care au dat în judecată firma lui Becali se numără producătorul de ciment Lafarge, producătorul de materiale de construcţii Baumit România, firma ploieşteană de construcţii Xenia sau producătorul de structuri metalice Peri România.

Cel mai recent dosar a fost deschis ieri pe rolul tribunalului de către firma Ascensorul SA, societate care a asigurat structura pentru lifturi în cazul mall-urilor Plaza România şi Unirea Shopping Center, pentru Dragonul Roşu sau Camera de Comerţ Bucureşti.

Pe lângă dosarele deschise de partenerii de afaceri, firma lui Becali este în procedură de executare silită începută de Fisc, pentru neplata obligaţiilor la bugetul de stat, în valoare totală de 5,1 mil. lei.

George Becali a preluat compania de construcţii în 2007, contra sumei de 25 mil. euro. Cel mai mare proiect al Arcom constă în construcţia unui proiect rezidenţial cu 228 de apartamente în Pipera pentru patronul companiei.

Luna aceasta, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov va organiza a treia licitaţie pentru valorificarea terenului de 1,25 ha deţinut de Becali în Pipera. Fiscul a scos la vânzare terenul acestuia din cauza unor datorii de circa 2,3 mil. euro neachitate. Noul preţ de vânzare, după licitaţiile eşuate, este de 3,11 mil. euro, adică în jur de 250 euro/mp, fără TVA.

Dacă în trecut îşi disputa locul de cel mai bogat român, anul trecut George Becali a fost plasat pe poziţia 15 în TOP 300 Capital, cu o avere estimată la 400-500 mil. euro. Prăbuşirea sectorului imobiliar a tăiat adânc în averea omului de afaceri şi s-ar putea ca acesta să nu fie sfârşitul.


Sursa

3 August 2011