Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

O nouă taxă încarcă facturile românilor: impozitul pe gaze din Rusia

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3336

Iarna viitoare se arată a fi una costisitoare, pentru români. Prețul gazelor ar putea să crească din nou, printr-o nouă taxă: impozitul pe gaze de import. Deși momentan aceasta nu a fost implementată, ea a fost totuși confirmată de conducerea agenției Resurselor Minerale. Efectul va fi resimțit în mod direct de consumatorii casnici, precum și de cei industriali, iar cel mai greu moment din punctul de vedere al plății este sezonul rece.

gaze naturalePiața gazelor pare să fie sursa preferată a Guvernului de a atrage bani la buget. În acest an, deja vorbim despre o a doua măsură menită să aducă mai mulți bani în conturile Statului, din buzunarele clienților. Astfel, la scurt timp după ce efectele liberalizării pe piața gazului au intrat deja în vigoare, se vorbește despre un nou val de scumpiri: impozitarea gazelor naturale aduse din Rusia. 

Discuțiile despre impozitarea importurilor, eu le găsesc pozitive. Ele urmează să fie aplicate pe același principiu care se aplică la producția internă”, explică Sorin Gal, directorul general al ANRM. 

La ultimele schimbări, a fost păstrat impozitul de 60% pe care îl plătesc Petrom și Romgaz pe diferența dintre prețul de vânzare a gazelor și valoarea de 45 de lei per Megawatt oră, cât costau gazele naturale înaintea liberalizării.

„Producătorii interni suferă de o concurență neloială din partea producătorilor externi - cel mai mare producător este Gazprom. Producătorii interni, care plătesc redevență și asigură locuri de muncă, sunt supuși unei taxe suplimentare care este substanțială, iar gazele din import nu sunt. Din această cauză apreciem pasul de a impozita și gazele din import”, spune Harald Kraft, președinte ROPEPCA.

Dar consumatorii finali nu înțeleg aceste calcule, ci doar resimt efectele. Iar în condițiile în care în lunile de iarnă, aproximativ 10% din gazul pe care îl consumă populația vine din Rusia, facturile vor resimți această creștere.

„Orice impozit și orice taxă nouă, în principal, înseamnă o majorare de preț. De aici trebuie să pornim. Și consumatorul casnic fiind un consumator majoritar de iarnă, atunci când importurile sunt destul de mari, pentru ei ar însemna o majorare destul de mare”, spune Mihai Vilt, director companie furnizare gaze.

Liberalizarea gazelor din producția internă s-a făcut la 1 aprilie. Atunci, prețul a crescut de la 60 de lei pe Mwgawatt oră, la 72 de lei, cât era pe piața liberă. Și chiar dacă, din estimările specialiștilor, scumpirile se vor ridica la aproximativ 15%, autoritățile spun că nu trebuie să ne facem probleme, pentru că acestea vor fi eșalonate pe mai multe luni, pentru un impact cât mai redus.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

macheta_pentagon.jpg
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video