Impozitare cu 16% a veniturilor obţinute de către persoanele fizice din tranzacţiile comerciale cu terenuri şi apartamente va duce la o creştere artificială a preţurilor imobilelor, care deja sunt destul de mari, a declarat pentru NewsIn, preşedintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu.

4042-tranzactii_imobiliare.jpg

 

"Măsura ar fi foarte dură pentru persoanele care vând o locuinţă pentru a-şi achiziţiona o altă locuinţă în sensul că acestea ar pierde 16% din preţul de vânzare. De altfel, pentru a-şi acoperi această pierdere, cetăţenii vor fi tentaţi să majoreze preţul de vânzare al imobilelor cu 16%, fapt ce va duce la o creştere artificială a preţurilor imobilelor şi aşa destul de mari", a spus preşedintele UNNPR.

Criza economică şi financiară a dus la o scăderea cu peste 70% a veniturilor notarilor pe primele luni ale anului, ca urmare a crizei economice, a adăugat Dumitru Viorel Mănescu.

Prin introducerea acestei măsuri, cel care vinde ar urma să plătească un impozit de 16% pe câştig şi TVA de 5% sau 19%, în funcţie de valoarea imobiliului, a declarat în legătură cu această propunere Gabriel Biriş, partener la firma de avocatură Biriş Goran.

Sursa

9 April 2009