Ordonanţa care propunea impozitarea persoanelor cu mai multe proprietăţi a fost respinsă de Senat. Mai exact, acest proiect propunea o impozitare suplimentară a persoanelor care au în proprietate două sau mai multe clădiri, astfel încât pentru prima proprietate în afara celei de domiciliu impozitul este de 65% (faţă de 15% potrivit vechilor reglementări), pentru două clădiri este de 150% (faţă de 50% în vechile reglementări) şi pentru trei, sau mai multe, de 300% (faţă de 100%).

14454-casa_impozit.jpgOrdonanţa mai prevedea şi o impozitare suplimentară pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică ridicată.

Senatorul PDL Iulian Urban s-a arătat împotriva Ordonanţei, susţinând că aceasta încurajează "nemunca", sancţionând pe cei are aduc plusvaloare în societate. "Dacă nu încurajăm munca în ţara asta nu vom ieşi din criză nici peste un milion de ani", a spus Urban citat de NewsIn.

Democrat-liberala Sorina Plăcintă a susţinut punctul de vedere al lui Urban, afirmând că, deşi PDL susţine Guvernul, şi parlamentarii ar trebui întrebaţi ce părere au despre anumite propuneri legislative. "Noi vă susţinem, dar nu susţinem principiul haiducesc, să luăm de la bogaţi şi să dăm la cei care au nevoie ", a spus Plăcintă, amintind că PDL este un partid de dreapta. Senatorul a propus ironic şi ca oamenii care muncesc mai mult să ia în îngrijire "nevoiaşi" şi să le dea un domiciliu, pe care apoi să-l şi întreţină. "Eu propun, ca senator PDL, să venim cu propunerea să luăm noi, cei care muncim, să luăm nişte nevoiaşi şi să le facem case. Ei să nu muncească şi noi să le facem case". Cei doi senatori PDL au primit aplauze din partea plenului.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a venit la tribună anunţând că se disociază de punctele de vedere susţinute de Urban şi Plăcintă, iar grupul democrat-liberalilor va vota în favoarea Ordonanţei.

Liberalul Varujan Vosganian s-a arătat la rândul său contrariat de propunere, considerând că deschide poarta către "încăperea cea mai ascunsă şi dureroasă" a tranziţiei româneşti, de unde vin "toate duhorile trecutului. Vosganian a mai precizat că PNL se va împotrivi Ordonanţei. "Un om care are proprietate are demnitate. (...) Să sancţionăm prin impozit faptul că o persoană a investit într-o casă este destul de periculos. De ce să nu impozităm şi al doilea tablou din casă sau al doilea scrin?", a continuat liberalul.

În final, Ordonanţa a primit doar 25 de voturi "pentru", 45 de voturi "împotrivă" şi şapte abţineri, fiind transformată în proiect de respingere, ce a fost adoptat de plen cu 47 de voturi "pentru", 31 "împotrivă" şi şase abţineri.

Decizia finală în privinţa Ordonanţei va aparţine Camerei Deputaţilor.


21 October 2010