Taxe pe clădirile de firmă şi de 5-10% pe anFirmele care nu-şi reevaluează clădirile până la 31 decembrie plătesc un impozit de 10% din valoarea de inventar, pe an, în Bucureşti şi 5% în alte oraşe, precum Cluj-Napoca. Această taxă penalizatoare este valabilă pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani.

Reevaluare este recomandată pentru persoanele juridice care deţin imobile, cu destinaţie comercială sau de locuit, care trebuie să facă această operaţiune măcar o dată la trei ani. În caz contrar, riscă să plătească un impozit penalizator mult mai mare, de 5-10%, în loc de impozitul normal de 0,75% -1,5% pe an. Atât cuantumul impozitului penalizator cât şi al impozitului normal sunt aprobate în fiecare an, de către consiliile locale, între limitele impuse de lege.

De exemplu, în Bucureşti, la o clădire cumpărată anul trecut, în valoare de 100.000 euro, impozitul prevăzut de lege este de 1,5%, ceea ce înseamnă că proprietarul, persoană juridică, trebuie să plătească 1.500 euro. Dacă respectiva clădire a fost cumpărată înainte de anul 2006 şi nu a fost reevaluată între timp, proprietarii persoane juridice riscă să plătească un impozit de 10.000 euro în 2009.

Impozit la jumătate în Cluj faţă de Bucureşti

Impozitul pe clădire plătit de o firmă din Cluj  este de 0,75% din valoarea de inventar, în timp ce în Bucureşti aceeaşi firmă trebuie să plătească 1,5%. Altfel spus, dacă o firmă are două apartamente noi evaluate la 100.000 euro fiecare, unul în municipiul Cluj -Napoca şi altul în Bucureşti, plăteşte primăriei din Cluj echivalentul în lei a 750 euro, iar celei din Bucureşti echivalentul în lei a 1.500 euro.

Şi taxele penalizatoare pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani sunt duble în Bucureşti faţă de Cluj. În primul caz, pentru imobilele din Bucureşti, taxa este de 10% pe an (adică 10.000 euro!), iar în Cluj Napoca de 5% pe an (adică 5.000 euro).

15 December 2008