Impozite noi la vremuri de aderare




Prezent - 09.11.2006
 

In 2007, mare parte din impozitele si taxele locale va avea aceleasi niveluri ca si cele valabile anul acesta. Surprize ar putea avea bucurestenii, deoarece autoritatile locale par hotarate sa impoziteze la sange casele si terenurile gazduite de capitala. Mai mult, masinile luxoase si, implicit, cele de mare litraj vor deveni tot mai costisitoare pentru soferii bucuresteni, deoarece impozitul auto are toate sansele sa se majoreze de peste zece ori.

In anul fiscal 2007, impozitele pentru cladiri si terenuri (intravilane si extravilane) vor ramane nemodificate. Masura este valabila si pentru taxele de publicitate si cele extrajudiciare, dar, foarte important, si pentru taxele de timbru care, se stie, ca sunt extrem de costisitoare pentru contribuabili. Codul Fiscal stabileste ca, in cazul persoanelor fizice, valorile impozabile pe metrul patrat de suprafata construita sunt diferentiate in functie de tipul cladirii.

Totodata, de la 1 ianuarie 2007, pentru suprafetele detinute de stat sau de catre unitatile administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren, care revine concesionarilor, locatarilor, precum si tuturor celor care au dobandit drept de administrare sau de folosinta.

IMPOZIT PE VALOAREA DE TRANZACTIONARE

Mult-discutatul impozit aplicat pe castigul obtinut din tranzactionarea proprietatilor imobiliare va fi inlocuit, anul viitor, de un impozit unic. Astfel, pentru proprietatile detinute mai putin de 3 ani, impozitul este de 3% daca valoarea bunului este de pana la 200.000 de lei. Imobilele sau terenurile vandute dupa mai bine de 3 ani de detinere vor fi impozitate cu 2% daca valoarea bunului este de 200.000 de lei.

Asadar, noul impozit nu se va mai aplica la diferenta rezultata dintre valoarea de dobandire si cea de vanzare, ci la intreaga suma de tranzactionare. Exista insa si o veste buna. Taxele de timbru aferente vanzarii-cumpararii unei proprietati sau a unui teren vor fi eliminate, dat fiind ca ele vor fi incluse in acel impozit unic. Asadar, pentru serviciile notariale nu se va mai achita decat onorariul notarului.

BUCURESTENII, PEDEPSITI DE AUTORITATI

Locuitorii capitalei par insa cei mai napastuiti contribuabili. Spre exemplu, de la anul, impozitul pe autovehicule ar putea creste de pana la 23 de ori, daca Consiliul General al Bucurestiului va aproba un proiect de hotarare privind schimbarea modului de calcul al impozitelor. Pana anul trecut, impozitul auto se calcula in functie de capacitatea cilindrica, prin inmultirea fiecarei grupe de 500 cmc cu sume cuprinse intre 7 si 8,6 lei.

Printr-o hotarare recenta, Guvernul a diminuat fractiile de impozitare de la 500 cmc la 200 cmc, nivelul impozitului crescand astfel proportional cu capacitatea cilindrica a autovehiculelor. Practic, din 2007, impozitul va fi determinat pin inmultirea fiecarei grupe de 200 cmc cu sume cuprinse intre 7 si 50 de lei. Calcule simple arata ca pentru masinile de mic litraj birul va fi mai scump de pana la doua ori.

La polul opus se situeaza masinile de peste 2.000 cmc, in cazul carora impozitul s-ar putea majora de aproape 13 ori. Astfel, pentru o Dacie de 1.400 cmc, impozitul se va mari de la 21 de lei noi (aferenti a trei fractii de cate 500 cmc), cat este in prezent, la 56 de lei noi (valabil pentru 7 fractii de cate 200 cmc). In schimb, pentru un autoturism cu un motor de 2,9 litri, proprietarul ar trebui sa plateasca 900 de lei noi, fata de 72 de lei noi cat este acum.

Citeste articolul integral in Prezent

Razvan Dumitrescu
Prezent
 

9 November 2006