Sistemul de impozitare din România nu este nici pe departe unul rafinat, ci mai degrabă unul făcut să servească intereselor celor mari. Aceasta este opinia maselor, susţinută de specialişti în domeniu. Ultima găselniţă la nivel de taxare a tranzacţiilor imobiliare este impozitarea drepturilor litigioase cu până la 85%. Măsura este creată pentru a evita specula imobiliară. În realitate însă, vizaţi sunt toţi cei care vor să scape de proprietăţi care le aduc mai multe probleme decât beneficii. 

29872-biris.jpgDupă un calcul făcut de oficialii Guvernului, există 1.000 cumpărători de drepturi litigioase. Premierul Victor Ponta i-a trecut pe toţi în categoria ”samsari” şi consideră că aceştia trebuie impozitaţi în consecinţă. Mai ales în condiţiile în care, spune el, statul le-a plăctit deja prea mulţi bani.

26.000 proprietari sau urmaşii lor au primit în jur de 6,5 miliarde lei, iar 1.000 cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde lei”, a precizat premierul Victor Ponta.

Intenţia, aparent onorabilă, este catalogată de specialişti mai degrabă ca un joc politic care să atragă o imagine bună a guvernanţilor, în lupta cu vicleniile permise de sistem.

Nu este vorba numai de lege, ci şi de determinarea de a o implementa. Poate că legile nu au fost rele, dar modul în care ele au fost implementate în practică, a fost absolut găunos. În acest caz, este o măsură de impozitare exagerată a unui venit. Istoric vorbind, am văzut că, de câte ori impozitele au fost exagerate, ele nu au fost plătite”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro avocatul Gabriel Biriş.

Biriş: „Impozitul este uşor, extrem de uşor de ocolit. Deci nimeni nu îl va plăti”

Metodele prin care legea poate fi ocolită le sunt foarte clare celor care fac frecvent acest lucru, pe când oamenii simpli nici nu concep un asemenea lucru. În aceste condiţii, legea se dovedeşte a fi mai degrabă o povară în plus pentru cei cinstiţi şi o nouă provocare la eschivă pentru cei care vor să facă asta. Tot ei sunt cei care, deşi nu plătesc, nu sunt sancţionaţi.

„Se găsesc tot felul de metode pentru a nu plăti impozitul, de la evaziune pur şi simplu până la soluţii mai rafinate. Dacă această propunere se referă la persoane fizice care fac investiţii, atunci ele pot, de exemplu, să îşi facă un fond de investiţii cu care să cumpere drepturi litigioase. Și eventual îl fac în Cipru. Este foarte uşor, extrem de uşor de ocolit. Dacă faci un impozit uşor de ocolit, nimeni nu îl plăteşte”, continuă Gabriel Biriş.

Astfel, în ciuda a ceea ce declară politicienii, părerea unanimă a publicului este că, de fapt, nu există voinţă politică, ci doar discursuri politice. Iar cei despre care se spune că sunt protejaţi de lege, pică de fapt drept victime ale acesteia.

Dacă exista voinţă politică, atunci oamenii nici nu ar mai vrea să vândă drepturile litigioase. De ce ar face asta? Care este motivaţia oamenilor să vândă pe 15-20 bani drepturile litigioase? Pentru că nu şi le pot realiza prin forţe proprii. Pentru că sistemul este atât de birocratic, atât de corupt, încât nu au nici şansă. Și atunci preferă să ia 15-20 bani de la şmecherii care apoi primesc imediat proprietăţile, iar dacă nu le primesc pe alea, primesc unele mai bune. Asta e principala problemă”, conchide Biriş.

RA-APPS este beneficiar direct al noului sistem de impozitare, care încurajează tranzacţiile imobilelor de patrimoniu

Totodată, noua lege ar rezolva una dintre cele mai mari probleme ale Guvernului: vânzarea proprietăţilor RA-APPS. Cei care vor obţine despăgubiri pentru drepturile litigioase, au soluţia participării la licitaţii pentru imobile ale patrimoniului de stat. Pot participa la trei licitaţii şi abia după aceea, dacă nu câştigă, urmează să fie despăgubiţi în bani.

Impozitul de 85% va fi aplicat pentru profitul obţinut de către cumpărătorii de drepturi litigioase, profitul fiind calculat astfel: diferenţa dintre valoarea despăgubirii sau imobilului restituit în natură şi suma plătită fostului proprietar sau moştenitor.

 

AFLĂ: Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 

 

8 April 2013