Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Impozitul pe proprietate, modificat radical de la 1 ianuarie 2015

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 7828

Impozite pe proprietate mai mari pentru firme, dar mai mici pentru persoanele fizice. Chiar şi în cazul celor care au mai multe locuinţe. Aceasta este posibilitatea pe care o aduce noul Cod Fiscal, prin proiectul care este acum în discuţii, la Guvern. O altă schimbare importantă se referă la faptul că impozitele ar putea fi stabilite de către primării şi nu de Guvern, până acum. Iar schiţa noului Cod Fiscal permite primăriilor să majoreze anual cu până la 50% impozitele şi taxele locale, de aproape trei ori mai mult decât valoarea permisă până acum.

Impozitul pe proprietate, modificat radical de la 1 ianuarie 2015Noul cod Fiscal, aplicabil de la 1 ianuarie 2015, ar putea aduce modificări majore schemei de impozitare a clădirilor. Modificarea impozitului pe proprietate duce la sugrumarea economiei Atunci când este nevoie de bani la buget, impozitarea proprietăţilor pare să fie cea mai la îndemână metodă de atragere a banilor. ... Actuala guvernare a luat în calcul să renunţe la controversata impozitare progresivă, prin care cei care au în proprietate două sau mai multe clădiri plătesc un impozit majorat cu până la 300%. Motivul invocat de premierul Victor Ponta pentru schimbarea acestei măsuri a fost faptul că ea a adus nemulţumiri în rândul constribuabililor, dar şi mai multe probleme administrative la nivel local.

„În ultimii ani, schema de impozitare pe proprietate s-a modificat de mai multe ori şi întotdeauna a stârnit controverse. Impozitarea progresivă, precum şi impozitare în funcţie de destinaţie, au fost de natură să stârnească nemulţumire în rândul contribuabililor, precum şi capabile să conducă la găsirea unor tertipuri pentru evitarea plăţii, deci la încurajarea economiei negre. Iar când nu s-a ajuns la acest lucru, s-a ajuns la sugrumarea economiei, aşa cum s-a întâmplat în ultimul exemplu, cel al impozitării în funcţie de destinaţie”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Chiciudean, specialist în economie la compania de consultanţă CBC&A.

În acest moment, persoanele fizice care deţin în proprietate două clădiri sunt obligate să plătească un impozit cu 65% mai mare pentru prima clădire care nu se găsește la adresa de domiciliu. Pentru a doua clădire care nu se găseşte adresa de domiciliu, impozitul este cu 150% mai mare şi se ajunge la o majorare de 300% pentru cei care au trei clădiri în afara celei care se află la adresa de domiciului.

„Schimbarea acestui mod de calcul ar fi o măsură bine primită în rândul proprietarilor dar nu însemna neapărat un pas înainte. Sistemul de impozitare în România este învechit, iar acest lucru conduce la permanente situaţii de inechitate. Iar acestea nu se vor rezolva prin schimbarea unei măsuri de impozitare, ci prind modificarea politicilor fiscale”, continuă specialistul în economie.

FMI a recomandat impozitarea în funcţie de valoarea de piaţă a locuinţei

O altă măsură discutată în acest de moment este însă bine primită în rândul specialiştilor din domeniul economic. Este vorba tocmai despre schimbarea radicală a modului de calcul, dar se referă în special la firme. Clădirile acestora ar putea fi impozitate în funcţie de valoarea de piaţă, reflectată printr-un raport de evaluare, nu în funcţie de valoarea contabilă, cum se întâmplă în prezent. În condiţiile în care, de multe ori, valoarea de inventar este considerabil mai mică decât valoarea reală a clădirii, suma de plată urmează să crească. Acest tip de impozitare a fost recomandat şi de Fondul Monetar Internaţional.

„În prezent, în România, Imobiliarele, între progres şi stagnare. De ce a avut domeniul una dintre cele mai lente evoluţii din România, după anii '90? În ultimii 25 de ani, piaţa imobiliară din România a trecut prin schimbări remarcabile. Ca urmare a actualei complexităţi a produselor şi ... trebuie discutată serios impozitarea ad valorem a proprietăţilor rezidenţiale. De asemenea, este nevoie de o bază de date care să conţină informaţii referitoare la suprafeţe, vechimea clădirii, numărul de metri pătraţi dar şi date despre tranzacţii. În acest fel se poate ajunge la valoarea de impozitare prin metode statistice”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro prof. univ. dr. Ion Anghel, director al departamentului de Analiză şi Evaluare Economico-Financiară, în cadrul ASE Bucureşti.

O altă posibilă schimbare la noul Cod Fiscal ar putea fi stabilirea impozitului la nivelul Consiliului Local, nu de către Guvern, cum se întâmplă în prezent. În plus, Guvernul ar putea permite primăriilor să crească nivelul impozitelor cu până la 50% anual, spre deosebire de 20% anual, cât este permis acum. Momentan însă, toate aceste schimbări sunt doar posibile. Dezbaterile pe aceste teme se poartă cu uşile închise, în cadrul Guvernului. Proiectul noului Cod Fiscal a fost de mai multe ori încărcat şi retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor, cu menţiunea că trebuie dezbătute atent toate aspectele actului înainte să fie supus opiniei publice.

CITEŞTE ŞI: Cum stabileşti preţul şi ce trebuie să faci ca să vinzi locuinţa în maximum trei săptămâni? Unii vânzători aşteaptă luni de zile până să găsească un client pentru locuinţa lor, în timp ce alţii încheie tranzacţia ... Cum stabileşti preţul şi ce trebuie să faci ca să vinzi locuinţa în maximum trei săptămâni?

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video