Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Impozitul pe proprietate se modifică: mai scump pentru populaţie, mai ieftin pentru firme

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 5485

Actualul procedeu de calcul al impozitelor pe proprietate va fi schimbat. Guvernul vrea ca, începând din 2013, proprietarii să fie impozitaţi în funcţie de destinaţia imobilului. O astfel de măsură ar avantaja mai ales Câţi bani datorează păgubiţilor proiectele rezidenţiale în insolvenţă Mai multe proiecte care au intrat în insolvenţă în ultimele luni lasă găuri de zeci de mii de euro în buzunarul cumpărătorilor de ... dezvoltatorii care au construit când preţurile erau ridicate, dar şi investitorii în clădirile rezidenţiale, fără a afecta impozitele plătite de populaţie pentru locuinţe.

Impozitul pe clădiri va fi stabilit în funcţie de destinaţia imobiluluiGuvernul anunţă că va schimba procedeul de calcul al impozitelor pe proprietate. Dacă la acest moment, impozitul se calculează în funcţie de cote diferenţiate pentru persoane fizice şi firme, începând din 2013, impozitul se va stabili în funcţie de destinaţia imobilului.

„Vom revizui baza de impozitare pentru Boc cere vehement: „Vreau impozite mari pentru cei cu mai multe case şi în anii viitori!” Premierul Boc este foarte nemulţumit că parlamentarii i-au călcat peste voie: el a cerut în mod explicit impozitarea suplimentară a celor cu ... impozitele pe proprietate, care va varia în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de contribuabil (n.r. persoană fizică sau persoană juridică)", se arată în documentul trimis de Guvern la FMI.

După ce se va schimba procedeul de calcul, persoanele fizice şi firmele ar putea plăti un impozit similar, dacă deţin imobile cu aceeaşi destinaţie.

Impozitarea imobilelor se face Locuitul cu chirie te poate îmbogăţi? Află cât de rentabil este să deţii o proprietate Să stau cu chirie sau să cumpăr o locuinţă? O problemă pe care şi-o ridică oricine, mai devreme sau mai târziu. O ecuaţie la care au ... în funcţie de natura proprietarilor

La momentul acesta, imobilele sunt impozitate în funcţie de natura proprietarului, iar în cele mai multe cazuri, persoanele fizice plătesc semnificativ mai puţin decât firmele.

  • Persoane fizice – se aplică o cotă de 0,1% la valoarea impozabilă, iar calculul se face în funcţie de zona în care este amplasat imobilul, de calitatea materialelor de construcţie şi de utilităţi
  • Companii – consiliul local stabileşte cota de impozit, care poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,5% din valoarea de piaţă. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a clădirii în patrimoniu, înregistrată în contabilitatea proprietarului clădirii, conform prevederilor legale în vigoare.

În cazul clădirilor care nu au fost reevaluate, consiliul local sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti stabilesc o cotă a impozitului pe imobile, astfel:

  • Între 10% şi 20% - în cazul clădirilor care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă
  • Între 30% şi 40% - în cazul clădirilor care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinţă

Actualul sistem de impozitare descurajează investitorii care urmăresc imobilele de calitate

Specialiştii susţin că ar trebui stabilită o valoare impozabilă atât pentru imobilele rezidenţiale, cât şi pentru cele comerciale, urmând ca doar clădirilor intrate în circuitul comercial să li se aplice o cotă mai mare.

„Valoarea de piaţă nu este bună pentru impozitare, din mai multe motive, inclusiv pentru autorităţile locale. Exemplul bulei imobiliare este elocvent. Cum să-ţi faci programare bugetară multianuală pe veniturile unei primării, când ai variaţii aşa de mari de preţuri?", a declarat avocatul Gabriel Biriş citat de Mediafax.

Dezvoltatorii imobiliari întâmpină aceleaşi dificultăţi, mai ales că randamentele pot fluctua semnificativ. Taxele aplicate cetăţenilor pentru imobilele rezidenţiale ar trebui să fie la acelaşi nivel cu taxele aplicate firmelor pentru imobilele construite pentru ca ulterior să fie închiriate, subliniază specialiştii. Astfel, ar fi impozitate suplimentar persoanele fizice care deţin proprietăţi folosite în scopuri comerciale, cu excepţia închirierii, nefiind afectate impozitele plătite de populaţie pentru locuinţe.

„Noi ce facem acum, impozităm investiţiile? Calitatea costă. Prin sistemul actual de impozitare, se descurajează investitorii care urmăresc o calitate superioară, o arhitectură deosebită, iar astfel de clădiri presupun investiţii mai mari şi, în final, o valoare de piaţă mai mare", a adăugat reprezentantul Biriş Goran.

O astfel de măsură ar avantaja în special dezvoltatorii care, în vârful boom-ului imobiliar, au ridicat clădiri cu un ridicat grad de complexitate, a căror valoare de inventar a fost mult mai mare decât preţurile actuale. şi investitorii în clădirile rezidenţiale ar avea de câştigat de pe urma unei astfel de măsuri: dacă impozitele ar scădea semnificativ, ar putea amâna vânzarea locuinţelor, oferindu-le între timp spre închiriere.

Ministerul Finanţelor a iniţiat un proiect de hotărâre pentru a Taxe şi impozite mai mari cu 16%, din 2013 Ministerul Finanţelor a iniţiat un proiect de hotărâre pentru a majora impozitele şi taxele locale cu 16,05%, începând de anul ... majora impozitele şi taxele locale cu 16,05%, începând de anul viitor. Astfel, bugetele locale vor creşte cu circa 207 milioane euro. Majorarea ar reprezenta rata inflaţiei cumulate pentru perioada 2010-2012, justifică autorităţile.

CITEȘTE ȘI:  Bucureştiul recapătă o clădire emblematică: cea mai mare construcţie din Piaţa Victoriei Tower Center International, una dintre cele mai controversate clădiri din Bucureşti, ar putea deveni funcţională la întreaga capacitate, de ... Bucureştiul recapătă o clădire emblematică: cea mai mare construcţie din Piaţa Victoriei


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video