Impozitul pe vanzarea locuintelor va crea o avalansa de vanzari




Gardianul - 13.11.2006
 

Analistii imobiliari sunt de parere ca o data cu introducerea, din 2007, a impozitului pe orice vanzare de locuinta, va creste masiv evaziunea fiscala din domeniu. Expertii spun ca vanzatorul si cumparatorul vor declara o valoare mai mica a locuintei, pentru ca impozitul sa fie cat mai mic. In plus, nu vom mai avea o imagine corecta asupra pietei imobiliare, iar oamenii vor percepe impozitul ca pe o noua forma de spoliere a populatiei.

Aceasta masura, stipulata in Codul Fiscal, va declansa o avalansa de vanzari de locuinte pana la finele lui 2006, cred analistii. Ei considera ca o astfel de masura ar trebui luata doar atunci cand este vorba de o afacere imobiliara, respectiv cand un proprietar are o casa sau doua si mai vrea un apartament, si nu atunci cand se realizeaza o simpla tranzactie.

Românii care îsi vor vinde casele sau terenurile anul viitor nu vor mai scapa de plata impozitelor, chiar daca au trecut mai mult de trei ani de la data cumpararii acestora, potrivit unei noi modificari a Codului Fiscal. Sumele percepute drept impozit de catre stat vor porni de la 800 euro pentru o garsoniera care valoreaza 40.000 de euro. Analistii imobiliari spun ca aceasta masura, prevazuta in Codul Fiscal, nu este tocmai corecta si, mai mult, va incuraja evaziunea fiscala din domeniu, pentru ca atat vanzatorul, cat si cumparatorul vor declara o valoare mai mica a locuintei. Ministerul Finantelor Publice (MFP) justifica aceasta decizie pornind de la principiul ca, de regula, vânzarile facute într-o perioada mai mica de trei ani au scop pur comercial, fiind tranzactii speculative.

Din 2007, orice roman care isi vinde casa sau terenul va plati impozit. Codul Fiscal nu mai prevede scutirea de la impozitare în functie de perioada de detinere. Astfel, se va aplica un impozit la valoarea de vânzare si nu la diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de vânzare, ca pâna acum.
Analistul imobiliar Liviu Ureche ne-a declarat, ieri, ca, desi acest impozit este firesc, va fi perceput de romani ca o alta majorare, care se va aplica de anul viitor. „Se va observa o usoara rasturnare a acestei piete, in sensul ca acei proprietari care se gandeau pana acum sa vanda o casa din 2007, se vor grabi acum sa o vanda pana la finele anului, pentru ca vor obtine mai multi bani“, a spus Ureche. „Aceasta forma de impozitare e ceva normal, chiar daca nu ne place si vor fi, probabil, multi dezamagiti. In statele din UE, atunci cand vinzi o proprietate, platesti impozit“, a explicat analistul imobiliar.

«O masura nu tocmai corecta»
In opinia lui Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), aceasta noua forma de impozitare nu este tocmai corecta. „Sunt tranzactii simple, ca aceea in care un proprietar isi vinde apartamentul pentru a se muta intr-o casa. In acest caz, nu este corect sa se aplice impozitarea. Masura ar trebui luata doar atunci cand este vorba de o afacere imobiliara, cand un proprietar are o casa sau doua si mai vrea un apartament“, a spus Zamfir. El nu intelege de ce Ministerul Finantelor nu a luat in calcul acest fapt. Pe de alta parte, analistul imobiliar Radu Zilisteanu ne-a declarat ca noua prevedere va incuraja evaziunea fiscala din domeniu. „Este un impozit ad vallorem, ceea ce inseamna ca cei doi, vanzatorul si cumparatorul, vor declara o valoare mai mica a locuintei“, a subliniat Zilisteanu. In plus, el crede ca „nu o sa mai avem o imagine corecta asupra pietei imobiliare“.

Codul Fiscal aflat în vigoare prevede ca vânzarea unui imobil se impoziteaza prin aplicarea taxei de 16% pe diferenta dintre valoarea la care a fost cumparat si cea la care a fost vândut, dar numai în cazul în care tranzactia are loc în cel mult trei ani de la momentul achizitionarii. Astfel, în 2006 au platit impozite doar cei care si-au vândut casele cumparate începând din 2003.

Prin compararea celor doua metode de impunere (cea aflata în vigoare si cea care se va aplica din 2007), sumele datorate statului sunt mai mari în 2006, daca diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vânzare este de peste 10.000 euro.

Citeste articolul integral in Gardianul

Senica Micu
Gardianul
 

13 November 2006