Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

În 1994, vindeai două case la curte pentru a cumpăra un apartament la bloc

Publicat: | Autor: Cristina Tamaş, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 16179

Agenţii imobiliare câte trei pe o scară de bloc, agenţi fără pic de cultură imobiliară, clienţi care cumpărau haotic, aşa am putea caracteriza pe scurt piaţa imobiliară de la mijlocul anilor '90. Creditele ipotecare nu existau, iar tranzacţiile se încheiau pe bandă rulantă fără a ţine cont de anul construcţiei, de etaj sau de compartimentarea locuinţei. Despre cum arăta piaţa imobiliară acum aproape două decenii am discutat cu Giulio Angheloiu, preşedintele Premier, agenţie care împlineşte în acest an 17 ani de activitate pe piaţa imobiliară.

Giulio AngheloiuCum arăta piaţa imobiliară în 1994?

Glumind, un apartament în Bucureşti costa cât o haină de piele de calitate medie la Paris. Lucrurile au evoluat însă foarte, foarte rapid. La momentul acela era o lipsă de legislaţie pe piaţa imobiliară, cumpărătorii erau debusolaţi. Nu existau credite imobiliare. Tranzacţiile se făceau în lei, apoi s-a trecut la mărci, la dolari, apoi la euro, au intervenit creditele imobiliare, creditele ipotecare, cultura imobiliară a început să fie tot mai pregnantă.

Ce se vinde cu precădere atunci?

La momentul acela nu se făcea diferenţe între imobilele construite înainte de 1977 sau după '77, se căuta centrul Capitalei. Casele, vilele nu se căutau sub nicio formă, ca un amuzament trebuia să vinzi doua case la curte ca să îţi cumperi un apartament la bloc.

Cum era clientul din 1994? Ce educaţie imobiliară avea?

Total lipsit de educaţie... Din punct de vedere juridic tranzacţia dura foarte puţin, în maximum 24 ore erai proprietar. Banii erau cash, din păcate nu exista sistemul de Carte Funciară, se mergea pe sistemul de Transcripţiuni şi Inscripţiuni, foarte multe probleme au fost la vremea respectivă. Oameni care au rămas pe drumuri...

Cât de multe agenţii erau pe piaţa imobiliară?

Erau trei agenţii pe o scară de bloc, erau agenţii în locul unde se încasa întreţinerea, erau străzi cu câte şapte-opt agenţii imobiliare. Agenţii imobiliari erau slab pregătiţi, nu aveau niciun fel de pregătire, niciun fel de şcoală, nici nu erau trecuţi în nomenclatorul meseriilor, nu exista această meserie.

Cât costa un apartament cu două camere într-o zonă centrală?

Un apartament cu două camere într-o zonă centrală costa în jur de 7000-10.000 dolari, la periferie ajungea la 3000-4000 -5000 dolari, în anii 1995- 1996.

Câţi agenţi imobiliari aveaţi?

Am plecat cu cinci agenţi, unul dintre ei eram eu, aveam o secretară care îndeplinea şi funcţia de agent imobiliar. Erau vremuri de pionierat.

Playerul flash nu este instalat.
Muncim de patru-cinci ori mai mult şi câştigăm la sfert faţă de perioada de vârf, 2006 – 2007. Trebuie să fii atent la fiecare detaliu şi am transformat într-o virtute supravieţuirea pe piaţa imobiliară

Cât de mult alergaţi atunci pe teren? Cum arăta o zi din viaţa unui agent imobiliar din 1994?

Total diferită de cea de astăzi. Dacă acum poţi să îi prezinţi unui cumpărător şi 20 de proprietăţi până se hotărăşte, atunci era suficient să mergi la o ofertă, două şi era decis, banii existau, nu era problema creditării. Apartamentele erau cam la fel, maximum zece modele într-un cartier, clientul ştia ce doreşte, vedea două modele de apartamente şi cumpăra. Nu existau nici amenajările din momentul acesta, iar tranzacţiile se făceau foarte repede.

Erau multe tranzacţii imobiliare?

Ca număr de două-trei ori mai multe decât în acest moment, fapt pentru care agenţiile imobiliare apăreau ca ciupercile după ploaie şi se făceau în sufragerii de apartamente, dar aşa şi dispăreau.

Cât de repede a evoluat piaţa? Cât de repede am ajuns de la acel moment la perioada de boom imobiliar?

Prima schimbare s-a produs în 1999. În primul rând s-a trecut la sistemul de Carte Funciară, legea 7/1996 a intrat în vigoare la 1 iulie 1999, a început creditarea. CEC-ul a fost primul, apoi au început şi băncile comerciale. Boom-ul imobiliar, după părerea mea a început în 1999 când au intrat foarte mulţi bani pe piaţă şi preţurile creşteau nu la săptămână, ci la zi. Dacă nu erai atent şi întârziai două săptămâni puteai să cumperi apartamentul cu 10-15% mai mult. Erau persoane care începuseră deja să lucreze în străinătate, munceau trei luni, strângeau banii pentru un apartament, dar din păcate apartamentul în trei luni crescuse cu 25%. Se întorceau să muncească, în ideea în care erau nevoiţi să strângă cei 25%, când se întorceau iar era nevoie să mai lucreze alte trei-patru-cinci luni.

Cum abordaţi clientul de atunci? Care era strategia?

Avem atât de mulţi clienţi încât nu trebuia să îi abordăm noi. Ne abordau ei. Simpla noastră publicitate şi prezenţa în zonele interesante erau suficiente.

Când a început construcţia de locuinţe noi?

Construcţia de locuinţe noi a început foarte timid în anii 2003-2004.

Când au început terenurile să fie atractive pentru beneficiarii finali, pentru investitori?

La începutul anilor 2000 şi s-a mers pe două direcţii. Omul obişnuit încerca să îşi îndeplinească un vis, cu economiile făcute îşi cumpărau loturi mici de teren, urmând ca din vânzarea apartamentului în care locuia să-şi construiască locuinţa visată. În cazul dezvoltatorilor, se cumpărau suprafeţe mari pentru a construi cartiere rezidenţiale. Cei care au sperat că achiziţionând terenuri mari extravilane vor reuşi să le introducă în intravilan prin PUZ-uri, PUG-uri sau PUD-uri, au rămas cu terenurile.

Faţă de perioada de boom cât de mult s-a schimbat activitatea dumneavoastră?

Muncim de patru-cinci ori mai mult şi câştigăm la sfert faţă de perioada de vârf, 2006 - 2007. Trebuie să fii atent la fiecare detaliu şi am transformat într-o virtute supravieţuirea pe piaţa imobiliară, în condiţiile în care 75% dintre toţi care activau pe segmentele brokeraj, construcţii, imobiliare au intrat în colaps.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (13)
#13. bogdan | 17.02.2011 | 13:21
-2 (3/1)   
Ei zic ca in 1996 era 3-5 mii un apart 2 cam, dar eu am cumparat in 2006 cu 6000 euro unul e 2 cam....
Si exact ca ala din 2006 am mai cumparat unul in 2009 cu 45.000 euro.
#12. Gelu | 16.02.2011 | 16:47
5 (0/5)   
Ma bucur sa vad ca domnul Giulio Angheloiu inca rezista pe piata imobiliara. Am cumparat de la dansul la inceputul lui 1995 (deja au trecut 16 ani, O, tempora!) un apartament cu 3 camere in Tineretului, apartament in care locuieste astazi fiica mea. A fost un adevarat profesionist, nu am uitat plimbarile acelea prin frigul patrunzator de ianuarie, cu o Dacie 1310 obosita, facute doar pentru a ma servi... Apartamentul a costat atunci 11.270 de dolari, dupa negocieri arzatoare de cateva ore purtate cu proprietarul. Dar dupa cateva ore am batut palma, am platit cash si peste alte cateva ore ma mutam acolo.

Salutari de la Gelu Dutescu, domnule Angheloiu!
#11. Cristian VAVURE | 16.02.2011 | 10:19
3 (0/3)   
Ai uitata sa adaugi in articol unde ai invatat meseria de agent imobiliar, in prioada anilor 93 - 94 !? Toate cele bune si mult noroc tie si familiei tale !
#10. dan17 | 16.02.2011 | 06:12
7 (0/7)   
de ce costa asa de mult un apartament raportat la salariul omului de rind? pentru imprumuturile cu dobinda ridica preturile. daca un om cumpara un apartament si il vinde in 5 ani vrea sa isi scoata pirleala cu dobinda cu tot si pretul acelui apartament creste cu mult peste ceea ce poate un om de rind sa plateasca. guvernul e marioneta fmi-ului si nu face nimic pentru popor. e clar ca factorii de decizie sint bancile care de fapt nu sint asa de curate si cinstite dar aia e o alta mincare de peste.
#9. Mihai | 15.02.2011 | 19:47
3 (1/4)   
Pai in '94 cleintul nu trebuia sa se impiedice de banca pentru o tranzactie imobiliara,atunci era vorba de agent-client-propietar acum a intervenit si banca cea care urmareste sa castige de 3 ori intr-o afacere.
#8. Razvan Manolache | 15.02.2011 | 17:23
3 (0/3)   
LA MULTI ANI - LIDER PE ZONA DE SUD - BRAVO VOUA
IN CEI 17 ANI DE IMOBILIARE AU PLECAT MULTE AGENTII DIN SECTORUL 4 - NIMENI NU ARE CUM SA LUPTE CU PREMIER SERVICE.
Am cautat un apartament acum 7-8 ani prin agentia Premier, am vazut apartamente cu cateva agentii si tot la ei am ajuns.

Afacerea tine de 17 ani deoarece ei lucreaza doar o anumita zona (SUDUL) , alte agentii lucreaza tot Bucurestiul, Ilfovul, si cand suni in agentia respectiva pentru o anumita oferta agentul raspunde ,,sec" ca trebuie sa mai vb cu cativa colegi ca au tot Bucurestiul si e dificil domnule.

Bravo si LA MULTI ANI
#7. Ce articol | 15.02.2011 | 17:13
0 (1/1)   
Ce articol
#6. Lucian A. | 15.02.2011 | 15:25
6 (2/8)   
Doua intrebari am pentru domnul Angheloiu:
1. la ce suma va evaluati afacerea?
2. v-ati gandit sa o vindeti?
#5. Marius | 15.02.2011 | 13:55
1 (2/3)   
Da, pare ireal acum ce citim despre acele vremuri...Din pacate, cunostintele, abordarea si conduita agentilor imobiliari (ma refer aici la agentiile mici-medii) nu a suferit ameliorari..ba chiar din contra as zice. In ceea ce priveste reperul de pret aferent apt 2 camere in centru, situate undeva in jurul sumei de 7000-10000 USD, la nivelul anilor '95-'96...mi se pare cel putin aberant. In Mai 1993 am vandut un apt 4 camere intr-unul din blocurile de pe Magheru ca sa achizitionez un apt. de 3 camere pe Titulescu cu suma de 23.000 USD (un pret bun pentru ce exista atunci pe piata). 2 camere pe Magheru erau in jur de 21k USD iar undeva in blocurile noi din Pta Victoriei, un astfel de apt. atingea si suma de 27.000 USD.Dar poate ca la dansii, zona centrala inseamna si Tineretului, ca doar esti la 10 minute de piata Unirii, nu?:)
#4. alexandru | 15.02.2011 | 13:30
2 (1/3)   
nu e nimic rau ca s-au dezvoltat mai multe agentii imobiliare. e chiar foarte bine pentru piata, asta inseamna concurenta care se traduce mai departe in servicii de calitate. poate asa vom creste si mai mult calitatea serviciilor imobiliare din Romania. fain articolul! recunosc ca am cochetat cu ideea de a deveni agent imobiliar prin 1997, dar pentru ca erau foarte multi in piata m-a facut sa ma uit spre alta meserie.
#3. sorin | 15.02.2011 | 12:24
4 (1/5)   
17 ani....super tare. adevarul este ca daca stai in sectorul 4 nu ai cum sa nu cunosti aceasta agentie. la multi ani!
#2. Andrei | 15.02.2011 | 11:52
5 (2/7)   
Interesant articol! Imi aduc aminte ca in perioada aceea am cumparat si eu un apartament cu doua camere. M-am dus cu o punga de bani la cumparator, imi era teama ca poate ma trage pe sfoara, dar m-am dus... Am cumparat un alt apartament acum trei ani, iar tranzactia s-a facut prin banca, chiar m-am gandit la ce diferenta exista.
#1. Daniel Dobre | 15.02.2011 | 11:46
1 (5/6)   
Mda..ce vremuri. Dupa 17 ani de imobiliare, poti sa faci si un film, nu numai sa scrii o carte!
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video