Peste 200 de timişoreni s-au constituit într-o asociaţie şi au făcut plângere penală împotriva municipalităţii pe motiv că autorităţ ile locale au emis autorizaţii de construcţii pe baza unor planuri urbanistice false. Mai mult decât atât, Prefectura Timiş a atacat în contencios hotărârea de consiliu local prin care au fost eliberate 158 de certificate de urbanism, urmând ca instanţa Tribunalului Timiş să se pronunţe asupra legalităţii documentelor respective.

„Mai înalte cu un etaj sau două decât în realitate“

Scandalul în care este implicată municipalitatea timişoreană a pornit de la faptul că mai mulţi proprietari de case au sesizat că pe site-ul primăriei au fost postate planuri de urbanism în care clă- dirile respective apăreau cu un etaj în plus decât în mod real.

Avocata Carmen Obârşanu povesteşte că a văzut planul urbanistic de detaliu fals pe site-ul primă riei, unde se anunţa o dezbatere publică pentru aprobarea construirii unui bloc cu şase niveluri în cartierul de case de pe Calea Lipovei. „Casele din plan sunt mai înalte cu un etaj sau două decât în realitate. La mine este trecut parter plus mansardă şi nu am mansardă“, spune revoltată Carmen Obârşanu. Cel mai mult a fost „înălţată“ casa unui cetăţean de naţionalitate arabă, căreia i s-au adăugat fictiv două etaje.

„Figurează cu parter, două etaje şi mansardă, iar eu am parter cu un etaj“, povesteşte proprietarul Mustafa Ouda.

Plângere penală împotriva arhitectului

Avocata Obârşanu a depus o plângere penală pentru fals şi uz de fals împotriva arhitectului Alfred Schwalie, cel care a întocmit planul respectiv, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara. „Am depus plângere penală deoarece s-a ridicat regimul de înălţime al zonei pentru ca să poată să primească aprobare pentru bloc“, susţine avocata. De cealaltă parte, arhitectul Alfred Scwalie şi arhitectul-şef al Timi- şoarei, Sorin Ciurariu, au refuzat să comenteze situaţia.

De altfel, cei 200 de proprietari de case afectaţi de planurile de urbanism false au continuat acţiunea împotriva primăriei, au făcut o asociaţie şi au trimis o reclamaţ ie la Preşedinţia României, care a înaintat-o către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Inspectorii au constatat că hotărârea de consiliu în baza căreia anul trecut au fost emise 158 de certificate de urbanism şi 10 autorizaţii de construcţii încalcă legislaţia în domeniu. Motiv pentru care Prefectura Timiş a atacat în contencios administrativ hotărârea respectivă, procesul fiind pe rol la Tribunalului Timiş.

Până când instanţa se va pronunţ a, lucrările pe şantierele cu pricina vor fi stopate, iar dacă instanţ a va da câştig prefecturii, toate clădirile vor trebui demolate.

BENEFICIARI

Blocuri ridicate de Ciuhandu jr.

Printre primele firme care au început să construiască blocuri în zonele de case se află şi MG Building Design, al cărei director e soţia primarului Ciuhandu, iar unul dintre acţionari, fiul acestuia. Firma cu pricina a obţinut încă din ianuarie 2007 un certificat de urbanism pentru ridicarea unui bloc cu 35 de apartamente pe strada Ion Slavici din Timişoara, iar în octombrie 2007 a primit şi undă verde să demoleze casa aflată pe terenul respectiv.

Sursa

6 February 2008