Anul trecut, cel mai mult s-au diminuat costurile apartamentelor vechi, în comparaţie cu 2008. Totuşi, în al doilea semestru, unii proprietari au mărit sumele cerute pentru vânzarea proprietăţilor.

sursa: www.klaus.roDeşi nu a avut o coborâre la fel de abruptă ca BREI-Vechi, indicele apartamentelor noi, BREI-Nou, a scăzut şi el constant, pe tot parcursul anului. S-a ajuns astfel la reduceri de preţ de 12,82%, ceea ce înseamnă că un metru pătrat într-o clădire nouă costă 1.550 de euro.

Metrul pătrat într-un apartament vechi costa la finalul anului trecut, conform indicelui Brei-Vechi, 1.092 de euro, în scădere cu 19,65% faţă de 2008.

Astfel, scăderea medie a preţurilor apartamentelor este de 16, 86%, iar preţul mediu este de 1.252 de euro pe metru pătrat.

Mici creşteri în semestrul doi

Asta în condiţiile în care, după luna iulie, unii proprietari de apartamente, mai ales de locuinţe vechi, au mărit sumele cerute. „ Ianuarie 2010 ar fi putut fi la acelaşi nivel ca ianuarie 2006 din perspectiva preţurilor apartamentelor vechi, singurul lucru care a împiedicat căderea liberă a preţurilor cerute până la nivelul de acum patru ani fiind iniţierea proiectului Prima Casă", cred specialiştii companiei de consultanţă Colliers International, companie care realizează indicele Bucharest Real Estate Index (BREI).

Sursa

20 January 2010