În România, greul abia acum începe. O ştie toată lumea, de la directori, la muncitori necalificaţi. A fost dificil în 2009, dar efectele crizei se vor face cu adevărat simţite abia în 2010 şi în 2011. Este părerea specialiştilor, care nu sunt deloc optimişti în ceea ce priveşte revigorarea pieţei imobiliare.

"Dacă în 2009 pentru unele firme treaba a mers din inerţia anilor precedenţi, de anul acesta "motorul" trebuie repornit. Va fi anul initiaţivelor, anul celor care ştiu ce vor, al celor care demonstrează concret că pot", consideră Dragoş Dragoteanu.

Radu ZilisteanuPărerea este împărtăţită de analistul imobiliar Radu Zilişteanu, care spune că, "cel puţin în prima jumătate a lui 2010, nu numai că nu vom asista la o stingere a crizei pe piaţa imobiliară, dar e posibil să asistăm în următoarele 6 luni la o adâncire a crizei.

Când spun adâncire a crizei mă refer la faptul că preţurile nu vor mai scădea în ritmul în care au scăzut până acum însă este posibil ca această tendinţă de scădere a preţurilor să mai continue cel puţin în prima jumătate a lui 2010." (www.bloombiz.ro)

Până acum piaţa imobiliară din România nu s-a mai confruntat cu un blocaj de o asemenea amploare. Astfel, cei care vor rămâne în picioare la sfârşit vor fi foarte puţini. Căci nu mai e loc pentru oricine în acest domeniu, aşa cum se întâmpla până de curând.

sursa:www.imopedia.ro/"Criza economică din România va influenţa decisiv anul acesta ordinea primelor 10 firme din domeniul imobiliar, începând cu antreprenorii, constructorii, evaluatorii şi agenţiile imobiliare. Va fi anul zero pentru majoritatea jucătorilor din acest domeniu, pentru că cine-l va trece cu bine va rămâne mult timp în topul "greilor" din imobiliare.

Mulţi au fost, puţini vor rămâne şi extrem de puţini vor face cu adevărat performanţă", spune Dragoteanu, care este convins că anul acesta "vor fi falimente imobiliare de răsunet. Vom vorbi despre executări silite de referinţă, despre o nouă ordine imobiliară, exact ca în junglă."



6 January 2010