Anul trecut, ProLogis, lider mondial în furnizarea de spaţii de distribuţie, a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria companiei din ultimii 13 ani. Compania a semnat contracte de închiriere pentru mai bine de un milion de metri pătraţi de spaţii industriale în Europa Centrală şi de Est, această cifră reprezentând o cotă de piaţă de peste 40% în regiune, din punctul de vedere al dimensiunii tranzacţiilor finalizate în 2010. Au fost încheiate contracte noi pentru o suprafaţă totală de 488.300 metri pătrați de spaţii de depozite şi birouri. De asemenea, compania a reînnoit contractele de închiriere pentru 582.700 mp.

16465-prologis-park-prague-jirny-aerial.jpg"În Europa Centrală şi de Est, cererea s-a concentrat în principal pe Polonia şi Cehia", - a spus Ben Bannatyne, Managing Director ProLogis Europa Centrală şi de Est, care a adăugat că "61% din toate contractele noastre de închiriere semnate în Europa Centrală şi de Est au fost în Polonia. Acest rezultat se datorează specialiştilor noştri şi partenerilor noştri de afaceri, care au reuşit să satisfacă nevoile şi celor mai exigenţi clienţi".

Anul trecut, ProLogis a semnat în Polonia contracte de închiriere pentru mai bine de 656.000 metri pătrați de depozite moderne, reprezentând o creştere de 114% a suprafeţei închiriate comparativ cu 2009.

La finalul lui 2010, doar 8.000 mp erau disponibili pentru închiriere în portofoliul ProLogis din Slovacia. În Cehia, cererea de spaţii industriale aflată într-o creştere dinamică a dus la diminuarea spaţiilor disponibile în portofoliul ProLogis cu peste 55% comparativ cu 2009. Tot în Cehia, compania a semnat contracte pentru dezvoltarea unui centru la cheie de 22.350 metri pătrați pentru Globus, unul din cei mai mari operatori de hypermarket-uri din Cehia.

Reprezentanţii companiei ProLogis sunt optimişti cu privire la evoluţia pieţei în 2011 şi susţin că nu-şi vor schimba strategia adoptată în 2009.

„Previziunile economice optimiste pentru Europa Centrală şi de Est ne permit să presupunem că piaţa spaţiilor moderne de distribuţie va creşte în 2011", spune Ben Bannatyne, Managing Director ProLogis pentru Europa Centrală şi de Est. "Aşa cum stau lucrurile acum, cererea va fi generată în principal de companiile din sectorul logistic, dar şi de companiile producătoare şi de retailerii aflaţi în creştere. Trebuie menţionat că datorită scăderii stocului de spaţii de depozite disponibile, anul acesta poate fi ultima ocazie pentru clienţi să beneficieze de spaţii industriale cu chirii relativ reduse", a precizat Bannatyne.

"Avantajul nostru absolut este că avem spaţii de distribuţie disponibile pentru închiriere şi utilizare imediate, indiferent de dimensiunea de care are nevoie clientul. Dacă un client caută un depozit şi nu poate sau nu doreşte să aştepte un spaţiu la cheie, personalizat (BTS - build-to-suit), oferta ProLogis este cea mai bună soluţie", a declarat Bartosz Mierzwiak, market officer ProLogis pentru Polonia. "În 2011, intenţionăm să ne concentrăm pe închirierea spaţiilor de depozite rămase disponibile dar şi pe prelungirea contractelor de închiriere cu clienţii existenţi. Piaţa industrială din Polonia şi din regiune va continua să se concentreze pe oferta build-to-suit, fiind livrate doar câteva spaţii speculative. Ne propunem să țintim și oportunități de pre-închitiere dar şi alte modalităţi de a ne monetiza activele funciare", a adăugat Mierzwiak.

ProLogis este lider în furnizarea de spaţii de distribuţie în Europa Centrală şi de Est şi oferă peste 3,7 milioane de metri pătraţi de spaţii în 40 de parcuri. Operaţiunile sale de pe 5 pieţe regionale - Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - sunt coordonate de la sediul central al companiei din Varşovia.


15 February 2011