Proiectul de modernizare a Aeroportului Henri Coandă continuă. Printre altele, anul acesta vor începe lucrările de refacere a salonului prezidenţial, pentru care s-au alocat nu mai puţin de două milioane euro, în 2012. Cu toate acestea, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti nu neglijează nici investiţiile ce vizează Aeroportul Băneasa. Bugetul total de investiţii pentru anul în curs se ridică la 137 milioane euro.

23116-4.jpgÎn primăvara anului trecut, oficialii Aeroportului Henri Coandă lansau prima etapă a modernizării – un terminal nou, după o amânare de patru ani a termenului final. Pentru anul acesta, reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunţă nenumărate alte schimbări, printre care şi începerea lucrărilor de reabilitare a salonului prezidenţial, pentru care se vor aloca în total circa trei milioane euro, dintre care două milioane euro vor fi investite anul acesta, conform datelor Mediafax. Întregul proiect de modernizare va fi gata în anul 2019, dacă nu mai apare vreo amânare.

În 2012 se vor investi 137 milioane euro, iar 75% din aceşti bani provin din credite bancare interne

Bugetul de investiţii pentru anul 2012 al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) se va ridica la circa 137 milioane euro (aproape 592 milioane lei). Numai un sfert din această sumă provine din surse proprii, respectiv 34 milioane euro, în timp ce restul banilor provine din credite bancare interne, circa 103 milioane euro. Bugetul de investiţii de anul acesta este mai mic decât cel de anul trecut şi va continua să scadă şi în următorii doi ani. Suma estimată alocată lucrărilor de modernizare în 2013 va fi de 88,5 milioane euro şi de 66,5 milioane euro în 2014.

Investiţiile vizează lucrările deja începute, printre care:

  • faza a III-a de dezvoltare a Aeroportului Otopeni – 21,6 milioane euro
  • modernizarea pistei numărul 1 şi a trei căi de rulare – aproape 47 milioane euro
  • reamenajarea corpului C al Aeroportului Băneasa şi lucrări conexe – 1,6 milioane euro
  • modernizarea balizajului la Otopeni – 2,5 milioane euro
  • reorganizare reţelei termice exterioare la Otopeni – 2 milioane euro

La Otopeni, anul acesta se va realiza un centru de de instruire şi de criză, se va sistematiza zona de vest a terminalului de plecări, se va moderniza infrastructura de securitate, precum şi ascensoarele şi uşile automate, instalaţiile sanitare, de alimentare cu apă şi canalizare, dar şi iluminatul exterior.

În Băneasa, investiţiile noi vor viza modernizarea corpurilor A,B şi central, a infrastructurii de securitate, reabilitarea căii de acces şi reconfigurarea zonei aeroportului, dar şi iluminatul exterior din zona publică şi tehnică din incinta aerogării.

CNAB ar urma astfel să îşi mărească veniturile cu 13,5% faţă de suma prevăzută în bugetul pe anul trecut, de la 132,5 milioane euro la 150,5 milioane euro. În acelaşi timp, se anticipează creşterea cheltuielilor cu 36%, de la circa 105 milioane euro la 143 milioane euro. În acest context, profitul companiei ar urma să se micşoreze semnificativ faţă de suma bugetată pentru anul trecut, de la circa 23 milioane euro la puţin peste 6,3 milioane euro.

CITEȘTE ȘI Aeroportul Băneasa se închide curselor low cost de la sfârşitul lunii martie

 

25 January 2012