Începutul anului aducea semne că piaţa imobiliară din Bacău ar putea să îşi revină. Se făceau tranzacţii, erau tot mai multe vizionări, revenise interesul chiar şi pe segmentele de care nimeni nu mai întrebase de luni de zile. Acum însă, reprezentaţii pieţei vorbesc despre faptul că Bacăul trece prin cea mai neagră perioadă imobiliară de la începutul crizei până acum.

19939-bacaustadium2.jpgOdată cu programul Prima Casă 3, s-a terminat şi orice avânt imobiliar în Bacău. Clienţii interesaţi să cumpere sunt foarte puţini, şi oricum le este destul de greu să obţină un credit. Exigenţele băncilor de acum par a fi mult prea mari pentru ceea ce îşi permit băcăuanii.

„Nu merg deloc vânzările, este foarte rău. Mult, mult mai rău decât anul trecut. Anul trecut am vândut foarte mult prin Prima Casă, dar a fost o întrerupere, la noul program s-au schimbat condiţiile iar acum credite nu se mai dau sau se dau foarte greu, iar 90% dintre clienţi cumpără cu credit. Şi dacă creditele nu merg, nu mai vindem nimic.", a declarat Adina Neagu, administrator Adimax.

Clienţii care nu cumpără prin Prima Casă, cumpără cu cash

Restul de 10% dintre clienţi cumpără cu banii jos. Segmentul creditelor ipotecare nu există deloc dincolo de programul Prima Casă. Lumea nu are bani. Tocmai din acest motiv, perspectivele nu sunt deloc optimiste.

„Toată lumea spera că anul 2011 o să fie un an mai bun, că s-a terminat toată nebunia şi îşi revine şi segmentul nostru, dar acum simt că preţurile încă mai coboară, încă nu au ajuns la cel mai de jos punct.", arată Florin Dudău, manager Prohouse.

Faţă de perioada de dinainte de criză, tranzacţiile au scăzut dureros de mult pentru agenţiile imobiliare.

„Cel mai afectat segment e cel al terenurilor. Apoi cel al caselor, toată lumea caută case ieftine şi în oraş, deşi nu există. Apartamentele şi-au mai revenit, dar sub aşteptările noastre. Faţă de 2007, numărul tranzacţiilor au scăzut cu mai mult de jumătate. Pe terenuri chiar cu 90%.", continuă oficialul Prohouse.

Preţurile s-au modificat foarte mult faţă de vremurile bune. La apartamente, au scăzut cu 40-50%.

• O garsonieră costă acum 23-25.000 euro
• Un apartament cu două camere costă 35.000 euro
• Trei camere costă 40.000 euro

Preţurile în ansamblurile noi costă şi dublu faţă de restul pieţei

Există însă diferenţe de preţ date de poziţionarea apartamentului. În general, cele mai bine poziţionate sunt mai scumpe cu 15-20% faţă de cele de la periferie. Cele mai mari preţuri se găsesc astfel în zone precum Bistriţa Lac, Neagoe Vodă, Energiei, Mioriţei şi Ştefan cel Mare. Acolo, apartamentele sunt spaţioase, iar blocurile noi, ridicate după anii 1980-1990. O categorie aparte o constituie ansamblurile rezidenţiale noi, care se tarifează cumva independent de piaţă.

„S-au construit ansambluri noi, dar foarte puţine. Apartamentele încă nu s-au vândut în totalitate, toată lumea spune că nu sunt construite bine, dar e mai degrabă o problemă de mentalitate, nu e neapărat adevărat. Problema lor reală este faptul că au suprafeţe foarte mari, de exemplu două camere au 90 mp. În condiţiile în care dezvoltatorul cere 800 euro/mp, e foarte scump. Plus cotă indiviză, holuri, şi atunci costă 60.000-70.000 euro/două camere care la un bloc vechi costă 40.000 euro. Iar oamenii nu au venituri, oricât de mult şi-ar dori, nu pot să cumpere un asemenea apartament.", demonstrează Adina Neagu, administrator Adimax.

Chiar dacă cerere nu este, ofertă este din belşug. Mai ales proprietarii de terenuri încearcă în orice fel să iasă în întâmpinarea cererii. Astfel, mulţi dintre cei are au case în zone centrale au ajuns să îşi taie din curte şi să scoată terenul astfel obţinut la vânzare.

„În oraş nu mai sunt terenuri libere, ci în cartierele limitrofe. Cei care şi-au tăiat din curte pentru a vinde, încearcă un preţ de maximum 100 euro/mp la terenuri semicentrale. În 2007, aceleaşi terenuri se vindeau lejer cu 200. Oricum, nimeni nu mai cumpără pentru investiţie. Cine cumpără, a doua zi construieşte casă.", continuă Florin Dudău.

Singurul segment mai dezmorţit este cel al chiriilor. Totuşi, chiar şi aici interesul a scăzut mult, iar preţurile s-au micşorat direct proporţional.

• O garsonieră se închiriază cu 150 euro/lună
• Două camere - 200 euro/lună
• Trei camere - 220 euro/lună

IMOPEDIA.ro îţi spune cu cât poţi sta în gazdă vara aceasta pe litoral


22 July 2011