Piaţa imobiliară din Botoşani şi-a găsit un oarecare echilibru. Preţul proprietăţilor s-a oprit din coborâre, s-a stabilizat în ultimul timp. Pentru agenţii imobiliari a devenit destul de clar în ce doresc clienţii să investească, ce gen de imobile se caută şi cum să se comporte cu noul cumpărător, cel care a tras învăţămintele din spargerea bulei imobiliare.

20574-botosaniphoto1.jpgDupă prăbuşirea preţului proprietăţilor imobiliare care a durat până anul trecut, din 2011 au început să se mai aşeze lucrurile pe piaţa imobiliară din Botoşani. Valoarea imobilelor a început, uşor, uşor, să se aprecieze, susţin agenţii imobiliari din oraş.

„Piaţa imobiliară s-a maturizat, comparativ cu anul 2010. Preţurile nu au mai coborât, ba din contră - au început să urce pe anumite segmente, cu până la 8%" declară economist Teodor Rusu, directorul agenţiei imobiliare Acasă.

Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt cele mai tranzacţionate locuinţe

Ediţia a patra a programului Prima Casă are un impact destul de timid în piaţă, comparativ cu Prima Casă 3, spun agenţii imobiliari din zonă. Accesul la credite este mai greoi, sunt puţini clienţi care mai îndeplinesc condiţiile solicitate de bancă şi Fondul Naţional de Garantare. Astfel că cea mai des întâlnită modalitate de plată este cu banii gheaţă, după care este plata printr-un credit ipotecar normal.

„În ultimul timp, au intrat foarte mulţi bani cash pe piaţă, probabil că de la cei veniţi din străinătate. În ultima perioadă, doar 1 client din 10 plăteşte prin programul guvernamental" susţine Georgeta Brumari, administrator la Camy Agenty.

Preţul locuinţelor din Botoşani, în funcţie de îmbunătăţiri şi amplasament:

• Garsonieră - între 17.000 şi 22.000 euro
• Apartament cu două camere - între 20.000 şi 35.000 euro
• Apartament cu trei camere - între 30. 000 şi 45.000 euro
• Diferenţa dintre apartamentele centrale şi cele din cartiere mărginaşe este de 10.000 euro

Un mare impact pe piaţă îl au românii care lucrează în străinătate. Aceştia au reprezentat majoritatea cumpărătorilor din iulie şi august, luni de concediu în ţări precum Spania şi Italia.

„În lunile iulie şi august, 60% dintre clienţi au plătit cu banii jos, majoritatea fiind români care lucrează în străinătate. Aproape 30% din populaţia activă a Botoşaniului este plecată în străinătate" arată directorul agenţiei Acasă.

Nu se mai caută loturile de teren mici, ci suprafeţele mari de teren agricol

Dacă acum trei ani, cele mai mari solicitări erau pe segmentul terenurilor mici, pentru construcţia de case, acum se întâmplă destul de rar ca un client să ceară aşa ceva. Ca urmare, preţul este la jumătate faţă de perioada de boom.

„Încă mai sunt loturi de teren libere în Botoşani, în zone bune, unde un lot de 400-500 mp se vinde cu 60 euro/mp. În 2007, preţul era de cel puţin 120 euro/mp. La periferie preţul s-a prăbuşit mult mai rău. De exemplu, în Cătămăreşti, lângă Botoşani, acum trei ani se cumpăra cu 18 euro/mp. Acum sunt oferte cu un 1,5 euro/mp şi nimeni nu se grăbeşte să investească" argumentează administratorul Camy Agenty.

Situaţia este cu totul alta în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă, care sunt pe val în momentul acesta. Cumpărătorii terenurilor agricole sunt companii străine, după spusele reprezentanţilor imobiliari. Societăţi din alte ţări cumpără la preţ mic şi revând conaţionalilor lor, la un preţ mai mare.

„Piaţa terenurilor din Botoşani a scăzut cam cu 30-40% faţă de 2007. Au intervenit investitorii străini, care au cumpărat aproximativ 30% din suprafaţă agricolă a judeţului. Terenurile agricole comasate au un preţ de 5.000-6.000 lei/hectar (adică cele care au între 2 şi 5 hectare). Cele care au o suprafaţă de până în 2 hectare se vând cu circa 3.000-4.000 lei/hectar" exemplifică reprezentantul agenţiei imobiliare Acasă.

Segmentul închirierii de apartamente nu a fost afectat de recesiune

Piaţa chiriilor din Botoşani nu numai că rezistă eroic unor vremuri destul de vitrege pentru alte segmente imobiliare, ba chiar este într-o uşoară creştere. Specialiştii pun acest lucru mai ales pe seama lipsei de proiecte noi, care să suplimenteze oferta şi aşa nesatisfăcătoare.

„Chiriile au crescut. Dacă cineva doreşte să închirieze un apartament, trebuie să fie primul care sună. Este cererea foarte mare. Probabil că din cauza crizei, mulţi şi-au pierdut apartamentele" spune Georgeta Brumari.

Chiria lunară cerută pentru locuinţele din Botoşani, în funcţie de dotări şi cartier:

• Garsonieră - între 70 şi 150 euro/lună
• Apartament cu două camere - între 100 şi 250 euro/lună
• Apartamente cu trei şi patru camere - între 150 şi 350 euro/lună

„Piaţa chiriilor nu a fost foarte afectată, deoarece nu s-au prea construit locuinţe noi, iar cererea este mai mare decât oferta. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere" concluzionează economistul Rusu.

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din


26 August 2011