ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
In Breaza sunt multe vile la vanzare


Revista CAPITAL - 30. 10. 2003

Putini investitori se incumeta sa le introduca in circuitul turistic

Week-end-urile noastre la munte, in zapada au fost luate in calcul ca potential de investitii pentru oamenii de afaceri care construiesc vile si le inchiriaza cu luna sau pe camere.

In zona Breaza exista supraoferta de vile mari scoase la vanzare. "Sunt multe vile mari la vanzare, cu suprafete de peste 300-400 mp desfasurati, unele chiar peste 500 mp.

Cei care cauta vor micute case de vacanta, de pana-n 50.000 USD, ori majoritatea sunt de peste 80.000 USD", afirma Catalin Briscariu, evaluator imobiliar si bun cunoscator al zonei.

"Mai mult valori sentimentale decat valori de piata; proprietarii au investit multi bani in aceste vile si uneori nu obtin nici pretul de constructie cand vor sa le vanda", sustine Catalin Briscariu. Ceea ce salveaza o astfel de investitie, care depaseste 50.000 USD, ar fi facilitatile cladirii si un potential de servicii conexe care sa conduca la folosirea vilei in circuit turistic.

Trebuie tinut insa cont de faptul ca Breaza - chiar daca are infrastructura foarte buna si este la fel de aproape de Bucuresti - nu este la fel de bine cotata ca statiunile Sinaia, Predeal, chiar Busteni sau Azuga.

Totusi, un teren mai mare pe langa cladire, care sa permita amenajarea unui teren de tenis, a unei piscine, locuri de gratar dau din start mai multa valoare investitiei. Se castiga lunar din chirii cateva sute de dolari Vila din imagine, de exemplu, este de vanzare si face parte din categoria cladirilor care pot fi folosite in circuit turistic.

Are o curte cu 3.265 mp, cu un teren de tenis, loc de parcare, gradina de flori si loc de gratar. In total, vila are zece camere cu marimi cuprinse intre 11 si 80 mp si este dotata cu nenumarate instalatii si sisteme moderne: hidrofor pentru cazuri de urgenta, centrala termica, conectare la cablu in fiecare camera, interfon in camere.

Livingul si diningul sunt astfel amenajate incat orice turist sa aiba acces, fara a-i deranja pe ceilalti. Usile sunt de stejar masiv, iar unele ornamente din marmura de Ruschita.

In total, aceasta potentiala pensiune (folosita pana acum doar pentru locuit sau inchiriat cu luna) are 596 mp suprafata construita, cu 404 mp suprafata utila desfasurata. Este situata la 800 mp de centrul statiunii Breaza. Deosebit la aceasta vila este aspectul rustic pe care-l degaja, care o incadreaza in peisaj in ciuda dimensiunilor cladirii si a opulentei finisajelor.

Proprietarul cere 365.000 euro. Potrivit specialistilor de la Colliers International, vila poate fi inchiriata cu cateva sute de euro, pana la mie, pe week-end, de exemplu. In perioada sarbatorilor de iarna, ea ar putea aduce si 2.000-2.500 euro (Craciun si Anul Nou).

In conditiile actuale ale pietei din Breaza, unde de regula gradul de ocupare este de 40-45% (altfel spus, viitorul administrator ar trebui sa conteze doar pe o jumatate de an de exploatare), ar fi imposibil de amortizat intr-o perioada rezonabila, dupa care sa aduca profit.

Din pacate, nu este o zona foarte atractiva pentru inchiriere. (Ceea ce este, de partea cealalta, o veste buna pentru clientii turisti, care pot gasi oferte mai ieftine aici decat in celelalte statiuni. Acum sunt putini administratori profesionisti in zona, care sa ofere servicii integrate - ghid, restaurant, bar etc., dar in timp, oferta va creste, "impinsa" de acest numar mare al proprietarilor care vor sa se descotoroseasca de ele).

Vila ar putea fi insa cumparata de un investitor care ar aprecia neconditionat "valoarea sentimentala". Ceea ce merge foarte bine pe piata imobiliara din Breaza este segmentul vanzarilor de terenuri. Aici preturile au crescut de doua ori in ultimii doi ani, de la doi-patru USD/mp, la sapte-opt USD/mp, potrivit dlui Briscariu. Specialistii de la Colliers sustin ca terenurile bine situate se vand si cu 8-12 USD/mp, iar costurile de constructie pentru vilele noi din zona sunt de 400-450 USD/mp.

Fiecare poate alege daca va cumpara o vila terminata sau va cumpara teren si va construi pe cont propriu sau cu ajutorul unei firme. Pe termen lung, investitiile in aceasta zona vor fi bine cotate (exista si un teren de golf in Breaza, si investitorii vizeaza si alte obiective turistice).

Stiri

Alte vile in Baneasa

Un nou minicomplex de trei vile este dat in folosinta. Investitia este cifrata la 0,8 milioane de euro, potrvit agentiei Rom International Service. Fiecare vila are un teren de 1.000 mp si o suprafata construita de 450 mp. Vilele au sisteme de alarma, semineuri, bucatarii mobilate, aer conditionat si loc de gratar. Preturile de vanzare sunt de 250.000 euro, iar pentru cei care vor sa inchirieze, tariful lunar este de 3.000 euro

Statul pregateste un sistem unic de cadastru

Ministerul Justitiei impreuna cu Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si Ministerul Administratiei Publice colaboreaza la implementarea unui sistem transparent de monitorizare a titlurilor de proprietate, in baza unui acord de imprumut cu Banca Mondiala.

Programul este insa de durata si va ajunge la final doar peste patru-cinci ani. Gabriel Oprea, ministrul delegat la Administratia Publica, a apreciat rolul deosebit de important al cadastrului, ca structura specializata, pentru stabilirea si consolidarea dreptului de proprietate.

"Consolidarea dreptului de proprietate se realizeaza si prin intermediul cadastrului, ca sistem de evidenta tehnica, economica si juridica a terenurilor si ca principal instrument prin care tarile cu economie de piata garanteaza cetatenilor dreptul de proprietate asupra bunurilor imobiliare si libera circulatie a acestora", a declarat ministrul delegat pentru Administratia Publica.

Poly Delta Chemicals se muta in Militari

Asa cum am mentionat de atatea ori, zona Militari, de la marginea Capitalei, tinde sa devina un pol de interes pentru investitorii in spatii industriale. Grupul romano-olandez PolyDelta Chemicals, companie care a realizat o cifra de afaceri de peste 7.000.000 USD in anul 2002, isi va deschide un nou sediu central, ce va cuprinde un training center, precum si o noua hala de productie.

Pentru a construi toate acestea, compania a cumparat, prin intermendiul agentiei Neocasa, un activ industrial ce cuprinde un teren cu o suprafata aproximativa de 17.100 mp, pe care sunt amplasate hala de productie de 3.300 mp, diverse anexe si birouri cu o suprafata de 550 mp, ce urmeaza a fi total modernizate.

Lucrarile se vor realiza in mai multe etape, incepand cu decembrie 2003, urmand ca pana la sfarsitul primului semestru al anului viitor sa intre in exploatare si noua hala de productie, declara Aurelian Anastasescu, senior broker Neocasa. Investitia pentru noul sediu va depasi cifra de 500.000 USD.

Zona lacului Fundeni ar putea deveni o zona de agrement

Compania Art land Bucuresti si-a propus sa atraga investitii in valoare totala de noua milioane de euro, pentru a construi pe marginea Lacului Fundeni un centru de agrement care sa cuprinda un debarcader pentru barci si schi-jeturi si restaurant pe un ponton plutitor.

Alaturi de acestea ar urma sa mai fie construit un complex de vile si un centru de vanzare a materialelor de constructii, potrivit directorului companiei Art land Bucuresti, care se ocupa de proiect. In suma totala a investitiilor necesare este prinsa si o statie proprie de epurare.

 

 



 

 

 

30 October 2003